Oriol Rusca, nou president del Consell de l’Advocacia Catalana

Redacció.

El degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Oriol Rusca, va estar nomenat ahir per unanimitat nou president de l’Advocacia Catalana, durant el plenari del Consell, reunit a Barcelona. El Consell escull anualment nou president entre els degans dels 14 Col·legis d’Advocats catalans per tal que els representi per un període d’un any. Durant el ple també s’ha nomenat al degà del Col·legi d’Advocats de Lleida, Jordi Albareda, com a vicepresident del Consell. Rusca relleva al degà de Manresa, Abel Pié, que fins ahir va ocupar la presidència de la institució.

 Oriol Rusca, nou president del Consell de l'Advocacia Catalana

El nou president, Oriol Rusca, considera que “les reformes legislatives s’haurien de tirar endavant amb un gran consens polític i social, per tal d’aportar solucions reals als problemes de la ciutadania”, i per això plantejarà el nou govern estatal sorgit de les urnes “un gran pacte d’Estat per la Justícia amb la participació de tots els operadors jurídics, juntament amb els partits polítics i entitats socials, a través del diàleg”. Les darreres reformes legislatives dutes a terme sense consens, com ara l’aprovació del nou Codi Penal, amb l’enduriment de les penes, la introducció de la presó permanent revisable, o la Llei de Seguretat Ciutadana“no fan més que deixar desprotegida i augmentar la inseguretat jurídica dels ciutadans”, assegura Rusca.

El nou president ha destacat que, arran de la tasca duta a terme pel col·lectiu, que aplega 36.000 col·legiats a tot Catalunya, “la ciutadania confia en l’Advocacia a l’hora de defensar els drets i llibertats de les persones, tal com demostren les enquestes, que situen els advocats en el lloc més ben valorat d’entre totes les Instituciones jurídiques sotmeses a avaluació”. Per a Rusca, la confiança dipositada en l’advocacia “és un reconeixement a la nostra lluita per a la defensa del bé comú”, per la qual cosa “un dels meus principals reptes com a representant de l’Advocacia per al proper mandat serà continuar defensant els drets, la llibertat i la dignitat de les persones”.

Rusca també ha ressaltat l’especial preocupació de l’Advocacia en la lluita contra les noves formes de violència i de terrorisme inhumà, i ha afegit “que representen un retrocés en els valors i els drets assolits en la nostra societat, i que tant ens han costat d’assolir”.

Exempció de taxes judicials per a les Pimes

Però aquest no és l’únic repte de l’Advocacia institucional per a l’any 2016. Després que l’any passat es va assolir que les persones físiques quedessin exemptes del pagament de taxes judicials “aquest any anem per assolir que en quedin també exemptes les petites i mitjanes empreses (Pimes)”, ha anunciat el nou president. En aquest sentit “una de les primeres demandes que farem arribar al nou govern espanyol serà l’exempció de les taxes judicials per a empreses que no superin els 10 milions d’euros de facturació”, ha explicat el president del Consell, que considera injust que ONG’s i petites i mitjanes empreses hagin de pagar taxes judicials.

El nou president de l’Advocacia Catalana ha destacat també el paper de l’advocacia institucional a l’hora de generar confiança entre la ciutadania pel que fa als serveis que presten els lletrats. “Els Col·legis d’Advocats garantim la independència dels nostres col·legiats a l’hora de defensar els interessos de les persones i també els principis deontològics que donen valor a la nostra professió”, ha dit Rusca.

Per la seva banda, el president sortint, Abel Pié, ha valorat molt positivament el seu mandat, durant el qual s’han fet efectives algunes de les mesures més reivindicades per l’Advocacia institucional, com ara la paralització de la nova llei de demarcació i planta que preveia l’eliminació dels jutjats comarcals o la de tirar endavant una Llei de Segona Oportunitat per a les persones. Durant el seu mandat també s’ha consolidat el model d’Oficines d’Intermediació Hipotecària gestionades pels Col·legis d’Advocats de tot el territori, per evitar desnonaments, així com la col·laboració amb entitats socials com la Taula del Tercer Sector per assessorar persones en risc de vulnerabilitat. El Consell també forma part del Comitè d’Acollida als Refugiats, creat pel Govern català, per assessorar en temes de peticions d’asil.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *