L’Advocacia Catalana lliura el X Premi Agustí Juandó i Royo a l’advocat barceloní Pere Cuxart

Redacció.

La Comissió de Llengua Catalana del Consell de l’Advocacia Catalana ha lliurat, dijous 25 de febrer, a l’advocat barceloní Pere Cuxart Bartolí el X Premi Agustí Juandó i Royo, un guardó creat l’any 2004 per l’Advocacia Catalana amb l’objectiu de reconèixer a aquelles persones o entitats que en la seva trajectòria professional s’hagin distingit per la defensa de la llengua catalana en l’àmbit jurídic administratiu.

L’acte de lliurament del Premi s’ha dut a terme al Pati de Columnes del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, amb l’assistència de nombroses personalitats de l’àmbit jurídic de Catalunya, a més dels degans dels Col·legis d’Advocats catalans i de membre de les seves Juntes de Govern. El vicepresident del Consell de l’Advocacia Catalana i degà de Lleida, Jordi Albareda, ha reiterat el compromís de la institució en promoure l’ús de la llengua catalana en l’àmbit judicial, alhora que ha demanat que el català sigui considerat un “requisit” i no només un “mèrit” per a tot el personal destinat a l’Administració de Justícia a Catalunya, per tal de “poder garantir el dret efectiu de l’ús del català en la justícia”.

FOTO LLIURAMENT PREMI

En la mateixa línia s’ha pronunciat el president de la Comissió de Llengua del Consell i degà de Tortosa, Josep Canício, que ha dit que que “resulta incomprensible que el coneixement del català no sigui obligatori per als jutges que exerceixen a Catalunya, tot i que les lleis emparen als ciutadans en general i als professionals en particular a l’hora d’utilitzar la llengua catalana”. Per la seva banda, la vicedegana de l’ICAB, Rosa Maria Barberà, ha recordat que el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona sempre ha treballat en la defensa de la cultura del país. Barberà també ha dit que era un honor per aquesta Corporació tenir entre els seus col·legiats a Pere Cuxart, pel treball que ha realitzat en favor de la normalització del català tant als mitjans de comunicació com en l’àmbit jurídic.

L’acte ha comptat també amb les intervencions de la Secretària de Relacions amb l’Administració de Justícia del Departament de Justícia, Patrícia Gomà i de la Directora General de Política Lingüística, Ester Franquesa, a més del membre de la Comissió de Llengua Catalana del Consell, Josep Cruanyes. La família de Pere Cuxart, ha recollit el premi en representació seva, que ha excusat assistència a l’acte.

Sobre Pere Cuxart

L’advocat Pere Cuxart Bartolí (Barcelona, 1926) ha estat membre de les diferents comissions de Llengua del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona des dels anys 60, juntament amb l’advocat Josep Lluís Segarra Zacarini i coautor del llibre 50 Documents jurídics en català, publicat l’any 1976, que ha estat referent com a document de treball per part l’advocacia catalana. A més de la seva dedicació a la llengua catalana en l’àmbit de l’advocacia cal destacar el seu activisme polític i social: Va militar en el Front Universitari de Catalunya fins al 1949 i va ser membre de la Societat Catalana d’Estudis Jurídics i posteriorment de l’Institut d’Estudis Catalans. Pel que fa a la seva activitat professional, a banda de la seva feina en diferents despatxos professionals, cal destacar que entre els anys 1983 i 1984 va dirigir les negociacions amb el Director General de Ràdio i Televisió Espanyola per a la creació de la Ràdio i la Televisió catalanes. També va dirigir la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió durant l’any posterior a la seva creació.

Homenatge a l’advocacia pionera en la normalització lingüística.

La Comissió de Llengua Catalana del Consell de l’Advocacia Catalana ha volgut premiar la dedicació de Pere Cuxart a la normalització de l’ús del català en la Justícia. La seva defensa de la llengua el fan mereixedor d’aquest premi, i atorgar-li és fer un homenatge a tots els advocats de la seva generació que van començar a treballar per a la normalització del català dins l’àmbit jurídic.

Una iniciativa inclosa al Pla de Treball subscrit amb la Generalitat

El lliurament del Premi Juandó i Royo és una de les iniciatives per a l’ús i promoció del català a la justícia incloses en el Pla de Treball subscrit per la Generalitat i el Consell de l’Advocacia Catalana. Des de la seva instauració, l’any 2004, diverses persones i entitats han estat reconegudes amb aquest premi, que té com a objectiu sensibilitzar el món jurídic envers l’ús de la llengua catalana en tots els àmbits judicials. El premi porta el nom de l’advocat Agustí Juandó i Royo, que va ser secretari de l’Audiència Provincial de Barcelona el 1936. El 19 de juny de 1939 Juandó i Royo va ser sotmès a un consell de guerra en què es va incloure com a fet inculpatori la tasca de normalització de l’ús de la llengua que va fer a l’Audiència Provincial. Se’l va condemnar a pena de mort per rebel·lió militar i va ser afusellat el 9 de juliol de 1939.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *