El Col•legi de Graduats Socials demana terminis realistes en la plena implantació de la plataforma LexNET i eJustícia

Redacció.

El Col·legi de Graduats Socials de Barcelona, Lleida i Girona ha expressat la seva preocupació davant els riscos derivats d’una implantació precipitada de la plataforma LexNET, eina que permet la gestió de notificacions telemàtiques entre els jutjats i els professionals de la justícia.

En el cas de Catalunya, la presentació d’escrits als jutjats es realitzarà a través de la plataforma eJustícia, actualment encara en fase de test per part de la Conselleria de Justícia, mentre que la recepció de notificacions es farà a través de la plataforma LexNET, promoguda pel Ministeri de Justícia. Aquesta dualitat de plataformes genera, a més, un conflicte amb les eines de certificació d’identitat dels professionals i per això el Col·legi de Graduats Socials ha homologat el seu sistema d’identitat digital a través d’ANF perquè sigui vàlid en ambdues plataformes.

Segons els terminis d’implantació de la plataforma LexNET, des de l’1 de gener d’aquest any la presentació d’escrits processals i les notificacions judicials es realitzen obligatòriament per via telemàtica. En les comunitats autònomes sense competències en matèria de justícia o en totes aquelles que ho han sol·licitat la comunicació es realitzarà a través del sistema LexNET, mentre que en la resta s’utilitzaran els diversos sistemes implantats a cada comunitat. La implantació està resultant problemàtica per les deficiències que presenta el sistema.

Per al President del Col·legi de Graduats Socials, Carlos Berruezo, l’eliminació del paper només serà possible quan tècnicament “el risc de desprotecció d’un ciutadà o organització davant els tribunals sigui pròxim a zero”. Per això advoca perquè el Ministeri de Justícia i la Conselleria de Justícia “duguin a terme les inversions necessàries, tant en recursos materials com personals i de formació perquè el funcionament de LexNET i eJustícia sigui òptim i no pugui generar cap cas d’indefensió”. En aquest sentit, i en la línia que ja s’han expressat altres professionals jurídics, el Col·legi de Graduats Socials considera que és imprescindible mantenir l’ús del paper, tant per als escrits com per a les notificacions fins que les administracions responsables de justícia certifiquin el ple rendiment de les seves plataformes digitals.

La implantació, orientada a la desaparició del paper en l’administració de justícia, no ha estat exempta de polèmiques i conflictes al llarg d’aquests anys, com la dificultat que tenien per al seu ús els usuaris de navegadors diferents a l’Explorer de Microsoft, actualment minoritari, o els usuaris d’equips que funcionen amb el sistema operatiu iOS d’Apple.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *