La Comissió de Dones Advocades de l’ICAB denuncia la precarietat laboral de les dones

Redacció.

Amb motiu del ‘Dia internacional de les Dones’, el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona ha realitzat un acte commemoratiu que ha tingut per objecte fer balanç sobre la situació de la dona especialment en allò que fa referència a l’àmbit laboral i social. L’acte ha estat presidit per la vicedegana d’aquesta Corporació, Rosa Ma. Barberà, i ha comptat amb la participació de la diputada de la Junta de Govern responsable del Torn d’Ofici, Mercè Claramunt, de la diputada de la Junta de Govern, Eva Pous i Raventós, i de la presidenta de la Comissió de Dones Advocades, Pilar Rebaque.

ActeDones_IMG-20160308-WA0000

La vicedegana del Col·legi ha afirmat que “el fet que se celebri un dia especialment dedicat a la dona significa que malauradament aquest gènere  continua sent discriminat i oprimit de diverses maneres malgrat els avenços en l’aplicació de les lleis contra la desigualtat i malgrat que hi ha hagut una evolució social molt important ”.

Així per exemple, des de la Comissió de Dones Advocades de l’ICAB s’ha explicat a través de la lectura d’un manifest –llegit per Rebaque- que les dones no es van poder incorporar al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona fins al 1921, sent Maria Soteras Mauri, al 1927, la primera dona advocada col·legiada d’aquesta corporació.

El manifest també ha denunciat que la situació de la dona en l’àmbit laboral continua sent precària, ja que les dones encara al segle XXI tenen salaris més baixos que els homes per la mateixa feina; que els llocs de responsabilitat s’adjudiquen preferentment als homes i que la càrrega de la conciliació familiar recau en la dona. Aquest fet juntament amb el context de crisi econòmica explica que un 35% de les dones treballin amb contractes a temps parcial, a diferència dels homes que ho fan en un 9%”.

Durant l’acte també s’ha fet èmfasi en la situació de la violència masclista. “Es tracta d’una xacra de la nostra societat que hem de combatre amb educació i amb l’establiment de mesures legislatives que vetllin pel compliment dels drets de les dones, ja que un 63,8% dels delictes denunciats i instituïts per jutjats de violència sobre la dona fan referència a violència puntual i un 12,1% fan referència a violència habitual”, ha explicat Claramunt. I ha afegit: “ A més de la situació de les dones en edat adulta cal tenir en compte la violència sobre els nens i les nens, ja que no ens podem oblidar de les víctimes per mutilació genital femenina, que afecta a moltes nenes a casa nostra”.

Per això des de la Comissió de Dones Advocades es demana al Govern i al Parlament de Catalunya que faci efectiu el preàmbul de la Llei 17/2015 d’igualtat efectiva de dones i homes per tal que sigui una realitat el que hi diu: “el dret fonamental de la igualtat de dones i homes constitueix un valor cabdal per a la democràcia i és una necessitat essencial en una societat democràtica moderna que vol acabar amb el sistema patriarcal androcèntric i sexista. A fi que es compleixi plenament aquest dret, no només ha d’ésser reconegut legalment, sinó que, a més s’ha d’exercir d’una manera efectiva implicant-hi tots els aspectes de la vida: polítics, econòmics, socials i culturals”. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *