La Taula del Tercer Sector, l’Advocacia Catalana i Treballadores socials alerten de la regressió de drets socials bàsics

Redacció.

Més 200 persones han assistit aquest dijous, 31 de març, a la jornada ‘La constitucionalització dels drets socials’, celebrada al Caixafòrum i organitzada per la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, el Consell de l’Advocacia Catalana i el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya. En la inauguració de la jornada hi ha intervingut el president de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa, la degana del Col·legi, Núria Carrera i l’anterior president i representant del Consell de l’Advocacia, Abel Pié. La jornada d’aquest dijous ha servit per contribuir a donar un pas més en el debat per a l’enfortiment legal dels drets socials.

Jornada constitucionalització Drets socials

Durant la jornada, entitats socials, l’advocacia i les treballadores socials han denunciat que alguns drets socials bàsics no gaudeixen fins avui de la mateixa efectivitat, ni grau de protecció, ni garantia legal que la resta de drets fonamentals. I que, per això mateix, els darrers anys han estat més vulnerables al seu deteriorament i afebliment, en un context de desigualtats creixents en què molts ciutadans no assoleixen els mínims que permeten una vida digna. En la jornada d’avui, els organitzadors han alertat a no resignar-nos a acceptar que un dels preus a pagar per la crisi econòmica sigui, precisament, renunciar a una part d’allò que ens ha permès fer una mica més suportable les conseqüències de la crisi; la cobertura universal dels drets socials. Els organitzadors de la jornada també han apostat perquè amb uns drets socials més reconeguts, la situació social actual a Catalunya seria molt diferent i han posat de manifest que si no es defensen i enforteixen aquests drets la societat és més feble.

En un moment en què l’increment dramàtic de la precarietat i les desigualtats ens ho posen més difícil, en què els recursos disminueixen, i en què gran part de la nostra ciutadania veu el futur amb incertesa; els organitzadors de la jornada han expressat el seu compromís, en aquesta defensa de drets socials tant necessària.

Aquests darrers anys vivim l’emergència de debats ciutadans entorn de processos constituents que cerquen nous acords sobre el nostre marc general de convivència, cohesió i pau social. Es tracta de debats que fa moltes dècades que no es produïen i que tenen relació, en part, amb la crisi del model socio-econòmic construït a Espanya després de la transició.

Després de la transició espanyola de 1978, el debat constitucional actual -tant a Catalunya com a Espanya- obre ara una oportunitat per plantejar l’actualització o substitució d’un marc normatiu –la Constitució espanyola- configurat en un moment, fa quaranta anys, en què alguns drets socials gaudien d’un reconeixement polític, cultural i social molt menor a l’actual. Tot això amb la finalitat que aquests drets socials assoleixin en un futur proper un grau semblant d’efectivitat, protecció i garantia al que tenen altres drets fonamentals.

La jornada d’avui ha comptat amb una ponència marc titulada ‘Necessitat i oportunitat de la constitucionalització dels drets socials’ i quatre taules temàtiques sobre la constitucionalització del dret a l’habitatge, el dret als subministraments bàsics, el dret a l’autonomia personal i l’atenció a la dependència i la garantia d’uns ingressos mínims.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *