L’advocacia institucional clama contra la “injustícia” d’Europa per vulnerar els drets dels refugiats

Redacció.

Barcelona.

La festa patronal del Col·legi d’Advocats, celebrada el passat divendres a l’Auditori Josep Irla de l’Edifici de la Generalitat a Girona, ha esdevingut en un clam contra la “injustícia” de la Unió Europea, per vulnerar els drets dels refugiats i tancar fronteres a persones que fugen de la guerra. L’advocacia institucional ha manifestat la seva “vergonya” pel tracte degradant i inhumà que pateixen les persones que arriben a territori europeu i són confinades als camps de refugiats i centres de detenció de Grècia i Turquia.

El degà del Col·legi d’Advocats de Girona (ICAG), Carles McCragh, va denunciar durant l’acte institucional de la festa de Sant Raimon de Penyafort, la “vulneració” dels drets humans que pateixen les persones que arriben a territori europeu fugint de la guerra. “El tracte cruel, inhumà i degradant que pateixen suposa una clara injustícia”, ha dit McCragh, “sobretot tenint en compte que molts d’aquests homes, dones i nens acaben perdent la vida pel camí o essent víctimes de les màfies i de tota mena d’abusos i vexacions”. Per al degà de l’ICAG, que també presideix la Comissió de Drets Humans del Consell de l’Advocacia Catalana i és vicepresident de la Fundación Abogacía del Consejo General de la Abogacía Española, “les expulsions massives en virtut del pacte entre la UE i Turquia vulneren totes les normes del Dret Internacional i la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, així com la declaració Universal de Drets Humans i la Convenció sobre l’Estatut dels Refugiats de les Nacions Unides”. “Des de l’Advocacia institucional, que sempre ha demostrat una sensibilitat especial en temes relacionats amb els drets humans, fem una crida a totes les administracions perquè liderin una acció conjunta i decidida en defensa dels drets, la justícia i la solidaritat”, ha dit McCragh, que ha ofert la col·laboració de l’advocacia a les institucions públiques i ONG’s en la tasca de l’acolliment als refugiats.

Junta Govern ICAG

“Amb diners no es compren drets humans”

Per la seva banda, el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Oriol Rusca, també ha desqualificat l’actitud i el tracte dels dirigents europeus envers els refugiats. El pacte del passat 18 de març és vergonyós”, ha dit Rusca, per a qui “l’acord amb Turquia no garanteix els drets de les persones reconeguts a la Carta europea de Drets Fonamentals ni respon als valors de la tolerància, respecte, dignitat i benestar que hauria de defensar la UE”. Per al president del Consell, “els drets i llibertats de les persones estan per sobre de tot; amb diners no es compren drets humans” ha dit, fent referència als 6.000 milions d’euros que preveu destinar la UE a Turquia en els propers dos anys a canvi de fer-se càrrec dels refugiats.

Defensar els drets dels ciutadans en la llengua pròpia

D’altra banda, el degà de l’ICAG ha demanat que els advocats puguin exercir la defensa dels drets dels ciutadans “en la llengua pròpia”, fent referència a les traves que encara troben alguns advocats a l’hora de presentar els escrits en català. McCragh ha anunciat que des de l’advocacia s’instarà a tirar endavant “un projecte de Llei del dret a la Defensa que dignifiqui la professió d’advocat”. Així mateix “es treballarà per protegir la defensa dels propis advocats, perquè moltes vegades la funció de defensa de la ciutadania comporta riscos per als propis defensors”.

Taula presidencial

Més de 170 anys al servei de la ciutadania

El degà del Col·legi d’Advocats de Girona ha recordat que la institució que presideix “porta més 170 anys al servei de la ciutadania” i que, a banda dels serveis professionals que ofereix, és un mitjà per canalitzar les inquietuds dels lletrats gironins, ja siguin de tipus social, cultural o artístic. En aquest sentit, McCragh ha destacat l’exposició que es pot visitar aquests dies sobre els bombardejos que va patir la població civil a Catalunya per part de les tropes franquistes “que ens fa prendre consciència que tots som refugiats”, o la recent creació d’una Comissió de Protecció dels Drets dels Animals “perquè també lluitem per protegir els drets dels animals”.

Durant l’acte s’han imposat divuit togues als nous lletrats gironins i s’han lliurat insígnies commemoratives i diplomes als disset advocats gironins que compleixen 25 anys en l’exercici de l’advocacia i al que en compleix 50, alhora que s’han entregat els Premis del Concurs de Fotografia i de Narrativa Curta en memòria de Sònia Ors i Vila.

El primer se l’ha endut el lletrat Gnai-Yim Ng Choi i el segon l’advocada Maria Begonya Pelegrin Ferrer. Pel que fa als Premis Narcís de Sant Dionís, destinats a advocats que s’han guanyat un prestigi dins la professió, han recaigut aquest any en l’ex president del Consejo General de la Abogacía Española (CGAE), Carlos Carnicer –que no ha pogut assistir a l’acte- i al president de la Societat Catalana d’Advocats de Família (SCAF), Francisco Vega. Per la seva banda, l’advocat Jordi Salgas s’ha endut un reconeixement per la seva trajectòria professional.

L’acte ha comptat amb la presència del conseller de Justícia, Carles Mundó; el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Oriol Rusca; el degà del Col·legi d’Advocats de Girona, Carles McCragh; l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús; el director dels Serveis Territorials de Justícia a Girona, Jordi Martinoy; la Secretària de Relacions amb l’Administració de Justícia, Patrícia Gomà; el president de l’Audiència Provincial de Girona, Fernando Lacaba; el fiscal en cap de la Fiscalia de Girona, Josep Maria Casadevall, i els degans dels Col·legis d’Advocats catalans, entre d’altres representants institucionals i personalitats del món jurídic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *