L’ICAB mostra el seu rebuig als tractats TTIP i TISA

Redacció.

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) ha posat de manifest el seu rebuig als acords sobre comerç de serveis (TISA) i sobre la negociació Transatlàntica entre els Estats Units i Europa (TTIP) tant per la forma com pel contingut dels mateixos.

Aquests tractats promouen una desregulació que deixa en segon terme les normatives estatals i parlamentàries i alhora van en detriment dels drets de les persones. Per això, el degà del Col·legi, Oriol Rusca, alerta que molt dels serveis bàsics d’una societat del benestar com la salut, la seguretat o la justícia es podrien privatitzar, però el principal perill, és que “ambdós acords (TTIP i TISA) suposen un canvi de model que promou que els prestadors de serveis es basin en criteris mercantilistes i deixin de banda els valors que realment han de moure l’exercici de professions liberals com són la confiança, l’honestedat i la lleialtat”.

En aquest sentit Rusca posa l’exemple que un advocat ha d’aconsellar pensant en allò que és millor per al seu client,  de la mateixa manera que un metge ha de proposar el millor tractament factible per al pacient. És a dir “els professionals no es podem moure estrictament per raons econòmiques perquè això va en contra del seu codi deontològic i traeix la confiança necessària que hi ha d’haver entre el professional i el ciutadà, fet que pot provocar inseguretat i desconfiança de les persones vers els professionals. Si canviem aquests principis essencials per les regles del negoci és evident que els principals perjudicats seran els ciutadans. La nostra professió és un servei a les persones”.  Per aquest motiu Rusca també ha volgut destacar el paper dels Col·legis professionals, ja que aquestes corporacions “són les encarregades d’organitzar i ordenar la professió, juntament amb el control deontològic”. 

En l’àmbit professional, aquests tractats també donen total llibertat a les empreses, de manera que en un país podrien exercir professionals d’un altre país sense tenir en compte la normativa i les garanties de qualitat que s’exigeixen per a aquest exercici. Davant aquest fet Rusca afirma que “a l’advocacia no li espanta la competència sinó la possible pèrdua de valors en l’exercici de la professió”. 

Des del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona també s’alerta que aquests tractats suposaran per al consumidor la fi de la protecció com l’entenem actualment: “Aquests acords són un atac a la democràcia, a l’Estat de Dret, i en definitiva, a la sobirania dels ciutadans”.

També cal tenir en compte que aquests acords permetran l’expansió de la pràctica d’establir penalitzacions importants per als Estats, com les recollides en les clàusules del cas ‘Castor’ que han comportat a l’Estat espanyol, i per extensió a la ciutadans, haver d’assumir indemnitzacions molt elevades en favor d’empreses privades.

Un altre exemple sobre els efectes en els consumidors que es derivaran d’aquests tractats és que les demandes per un servei prestat de forma incorrecta podrien haver-se de presentar de forma obligatòria a l’adreça on estigui ubicat el prestador de serveis i fins i tot a haver-se de sotmetre a les lleis d’aquest país. En el cas d’una contractació a un jove es podria donar el cas d’haver de treballar en un país amb la legislació laboral d’un altre Estat.

Ambdós tractats també atempten contra els actuals mecanismes de control de les dades personals i de privacitat, que quedarien subjectes a la jurisdicció i criteri de l’empresa i no de l’usuari, com passa actualment.

Des del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona també es critica la forma en què s’estan duent a terme les negociacions, doncs fa quatre anys que els Estats Units estan negociant amb diferents estats d’Europa en secret. “Si no hagués estat per les filtracions de Wikileaks, encara disposaríem de menys informació de la què tenim actualment” argumenta Rusca i afegeix: “aquesta manca de transparència i opacitat posa de manifest la desconfiança que els propis signants tenen sobre els efectes reals d’aquests acords sobre els ciutadans. Si es fa d’aquesta manera és perquè els acords responen a interessos estrictament especulatius i no interessa fer-los públics”.

Per això des del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona s’insta als governs i als partits polítics a treballar de forma conjunta per evitar que els grups de pressió dels Estats Units aconsegueixin que els diferents països d’Europa s’hagin de sotmetre a una nova legislació d’acord amb els interessos d’empreses privades i en detriment dels drets de les persones. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *