La CNMC incoa expedient sancionador a nou Col·legis d’Advocats per recomanació de preus en l’assumpte Bankia

Redacció.

Segons ha informat en el dia d’avui la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), s’ha procedit a incoar un expedient sancionador a nou Col·legis d’Advocats: l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de València; l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona; l’Il·lustre Col·legi d’Advocats d’Àvila; l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de La Rioja; l’Il·lustre Col·legi d’Advocats del Senyoriu de Biscaia; l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Santa Cruz de Tenerife; l’Il·lustre Col·legi d’Advocats d’Albacete; l’Il·lustre Col·legi Provincial d’Advocats de la Corunya; i l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Sevilla, per una presumpta infracció de l’article 1 de la Llei de Defensa de la Competència (LDC).

Segons la CNMC, “aquests Col·legis haurien aplicat sobrecostos en el procés de Bankia realitzant recomanacions de preus, mitjançant l’elaboració i publicació de criteris orientatius a efectes de taxació de costes sense tenir en compte, per exemple, l’existència de plets massius idèntics o molt semblants entre si”.

L’expedient té el seu origen en la denúncia presentada per Bankia S.A. contra els Col·legis d’Advocats en relació amb les demandes a les quals està fent front l’entitat en tot el territori nacional, per la seva Oferta Pública de Subscripció d’accions de 2011 (OPS 2011).

Segons la denúncia, “els Col·legis d’Advocats haurien elaborat i difós uns criteris de taxació de costes que no tenen en compte el caràcter massiu de plets idèntics o molt similars entre si, com succeeix amb els relatius a la OPS 2011”. Com a conseqüència de l’aplicació dels citats criteris, Bankia S.A. afirma estar suportant un sobrepreu en la liquidació de costes processals de més de 150 milions d’euros.

Després d’aquesta denúncia, la CNMC va iniciar una recerca i, en observar indicis racionals de l’existència de conductes prohibides per la LDC, s’ha acordat la incoació de l’expedient sancionador per pràctiques restrictives de la competència prohibides en l’article 1 de la LDC.

La incoació d’aquest expedient no prejutja el resultat final de la recerca. S’obre ara un període màxim de 18 mesos per a la instrucció de l’expedient i per a la seva resolució per la CNMC.

El ICAB no s’amaga i afirma que no recomana honoraris als advocats ni cobra diners pels ‘procediments judicials’

Davant la informació sobre la incoació del referit expedient sancionador per part de la CNMC, el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) ha sortit al pas dels mitjans i ha aclarit que no recomana honoraris als professionals de l’advocacia ni tampoc cobra diners dels procediments que aquests duen a terme.

En aquest sentit, el ICAB ha desmentit pública i rotundament “les informacions publicades en alguns mitjans de comunicació en relació al fet que l’ICAB ha percebut diners dels plets contra Bankiaç”. Així mateix, s’ha reservat emprendre accions legals contra aquells mitjans que públicament li han imputat aquest fals cobrament.

Front a la incoació de l’expedient sancionador, l’ICAB també desmenteix que s’hagi posat d’acord amb altres col·legis d’advocats per establir les quanties de les costes dels plets contra Bankia. En aquest sentit, des de la corporació barcelonina remarquen que els Col·legis d’advocats, tal com estableix la legislació processal vigent, emeten informes no vinculants sobre les costes a instàncies dels òrgans judicials quan aquests li demanen, però són els jutjats els encarregats de decidir si aquestes s’ajusten a dret o  no.

Finalment, l’ICAB exposa que cal tenir en compte a més que, davant cada procediment judicial, els professionals de l’advocacia són els que estableixen lliurement els seus propis honoraris.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *