Redacció.
El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) considera que una de les principals dificultats per combatre el tràfic de persones i l’explotació sexual és la detecció de les víctimes del tràfic d’éssers humans -activitat que està prohibida tant per la declaració Universal dels Drets Humans com per la Carta Fonamental dels Drets Humans de la UE- i que és l’esclavatge del segle XXI.
“El tràfic de persones és un delicte greu, comés sovint per la delinqüència organitzada i amb un objectiu i subjectiu plural. L’explotació pot ser sexual, laboral, d’extracció d’òrgans, per la realització o serveis forçats, per practicar la mendicitat, i fins i tot, per cometre activitats delictives i les seves víctimes poden ser tant les dones, els homes com els menors”, ha afirmat Gemma Solanas, diputada de la Junta de Govern responsable de la Comissió d’Estrangeria de l’ICAB, i ha afegit “ l’advocacia, per la seva doble condició de garants de la legalitat i defensors dels drets té un paper summament important en la lluita contra el tràfic d’éssers humans i la protecció, perquè la nostra acció sigui eficaç cal que estiguem en alerta i tinguem rigor”.
Precisament durant la jornada “Aula de Drets Humans sobre el paper de l’advocacia en la detecció i defensa de les víctimes de tràfic de persones i explotació sexual” -organitzada per la Fundación Abogacía Española de la mà de Carles McCragh, vicepresident d’aquesta Fundació i degà del col·legi d’Advocats de Girona- l’advocada especialista en tràfic de persones, Patrícia Fernández ha explicat que el primer contacte que solen tenir aquestes víctimes és amb l’advocat/da del Torn d’Ofici. Així per exemple quan es detenen a infants per furts, analitzant cas a cas és quan es pots detectar si el menor està al carrer robant i fent de captaire perquè hi ha un adult que l’explota i alhora l’obliga a fer aquestes accions. En d’altres casos, quan les dones han denunciat maltractaments s’ha arribat a descobrir que van ser enganyades per un “lover boy” que els va prometre una vida millor en un altre país i que en un cop s’han traslladat i amb un nul contacte amb les persones del seu entorn són obligades a prostituir-se.
Cal tenir en compte que l’any 2015 a Espanya el Ministeri de l’Interior va detectar 24.714 persones en situació de risc per tràfic d’éssers humans, explotació sexual i laboral. D’aquestes, 13.879 serien víctimes d’explotació sexual i 10.835 d’explotació laboral. Vinculades a tràfic sexual es van detectar a 42 organitzacions criminals i 15 d’explotació laboral. Sobre el perfil de les víctimes de tràfic de persones per a l’explotació sexual, són dones d’entre 23 i 27 anys, normalment procedents de Romania, mentre que les víctimes de tràfic de persones per a l’explotació laboral són homes, de 38 a 42 anys i de nacionalitat portuguesa. Aquest darrer perfil difereix de les víctimes d’explotació laboral que són dones, de 28 a 32 anys i de nacionalitat romanesa.
L’any 2015 es van detenir a 152 persones per tràfic de persones, a 319 per explotació sexual, a 79 per tràfic de persones en l’àmbit laboral i a 267 per explotació laboral. Per aquest motiu el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona celebra l’acord de la Sala Segona del Tribunal Suprem en el qual s’estableix que els delictes de tràfic d’éssers humans s’han de condemnar per tants delictes com víctimes hi hagi, per tal de protegir la dignitat de cada unes d’elles.
El fiscal delegat d’Estrangeria de Barcelona i Catalunya, Fernando Rodríguez Rey, també ha participat en aquesta jornada i ha explicat la reprotxabilitat penal dels autors d’aquest tipus de delicte destacant la jurisprudència més ressenyable, mentre que Rosa Cendón, com a representant de SICAR ( entitat que dóna suport a les dones víctimes de tràfic d’éssers humans) ha explicat les funcions de suport que duen a terme.