L’ICAB destaca que el SOJ ha triplicat el nombre d’usuaris des de 2005

Redacció.

Amb motiu del “Dia de l’Advocat d’Ofici i de la Justícia Gratuïta”, el degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Oriol Rusca, ha fet balanç dels darrers 10 anys (2005/2015) de funcionament d’aquest servei i ha destacat els grans avenços que s’han fet en aquest àmbit, en un acte celebrat avui al Centre de Formació d’aquesta Corporació que ha comptat amb l’assistència de  la diputada de la Junta de Govern responsable del Torn d’Ofici, Mercè Claramunt, de la vicedegana, Rosa Ma Barberà, dels diputats Jorge Navarro y Josep Llàcer entre d’altres persones.

Rusca ha ressaltat que s’han descentralitzat els punts d’orientació jurídica al ciutadà que existien l’any 2005 fins arribar als 43 actuals. Aquest salt per afavorir la proximitat del servei al ciutadà i alhora l’especialització ha permès gairebé triplicar el nombre d’usuaris del Servei d’Orientació Jurídica, que al 2005 tenia 17.598 i  ha tancat el 2015 amb  51.773 usuaris, creixement que  ha suposat un ciutadà millor orientat,  que moltes vegades suposa una menor judicialització.

IMG_7031

Rusca ha afirmat que l’advocacia “s’ha caracteritzat per l’autoexigència de prestar un servei proper al ciutadà i per la qualitat. Per això s’ha vetllat perquè el servei d’orientació jurídica informi també de la mediació, per què  els advocats/des que presten el servei disposin de l’experiència i coneixements per poder oferir una defensa  amb garanties, i perquè problemàtiques complexes tinguin defensa a través de torns especialitzats, com el de Jurat, el de defensa dels MENA,  o el Torn Hipotecari ” .

En quant  als mòduls de pagament, Rusca ha valorat positivament que s’hagi aconseguit que el Departament de Justícia pagui puntualment les actuacions realitzades pels més de 3.500 advocats inscrits actualment al Torn d’Ofici, ampliant  també alguns dels conceptes pel qual es paga; però encara es tracta d’imports  molt lluny d’una retribució digna i suficient i que tingui en compte la quantitat d’actuacions i hores de feina que hi dedica l’advocat d’ofici.

Rusca també ha afirmat que “la jornada d’avui és especialment important ja que fa 20 anys que va entrar en vigor la Llei 1/96 d’Assistència Jurídica Gratuïta, per això des del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona s’ha volgut reivindicar més que mai el sistema de justícia gratuïta”. Per això, el degà de l’ICAB després de fer aquest balanç del funcionament del Torn d’Ofici ha donat pas a la lectura, per part de Claramunt, del manifest en defensa del sistema de Justícia Gratuïta i de Torn d’Ofici. El Manifest reclama que es tinguin en compte els drets dels refugiats, que les dones víctimes de violència masclista siguin assistides per un Advocat/da en el moment de la denúncia (tal com es va posar de relleu aquesta necessitat durant la celebració del I Congrés de Violència masclista celebrat enguany per aquesta corporació); el dret de les persones detingudes a tenir accés real als elements que han provocat la seva detenció i el dret de les persones en risc d’exclusió residencial i en situació de sobreendeutament a disposar de mitjans jurídics en la seva defensa.

Atès que encara queda molta feina per fer, el degà de l’Advocacia de Barcelona ha avançat que els propers dies 17 i 18 de novembre tindrà lloc el II Congrés del Torn d’Ofici.

Per la celebració d’aquesta jornada reivindicativa del Torn d’Ofici, l’ICAB ha organitzat diferents actes:

Servei d’orientació jurídica obert a la ciutadania: Un any més, advocats/des voluntàries de l’ICAB ofereixen, de 10 a 14h, orientació  gratuïta als ciutadans sobre consultes en l’àmbit del Dret civil, Dret penal,  Dret família,  Dret laboral i Dret administratiu.

Jornada sobre l’article 520 de la LECrim: a les 18 h. a la seu col·legial, i sota el títol Assistència al detingut: La redacció actual de l’art. 520 de la  LECrim, es portarà a terme un diàleg   sobre les diferències en l’ interpretació de l’article i, en especial, del dret a l’accés a l’atestat,  entre ponents procedents dels  diferents col·lectius implicats (Policia, Jutges, Advocats i Fiscalia).

Cupó de l’ONCE

L’ONCE s’ha afegit a la celebració del Dia de la Justícia Gratuïta i del Torn d’Ofici dedicant el cupó d’avui 12 de juliol, del 2016 a aquesta causa. De manera que 20.000 agents  de l’ ONCE  posaran a la venta  cinc milions i mig de cupons divulgant la tasca que els advocats i advocades  del Torn d’Ofici presten a diari.

L’ICAB agraeix molt aquest gest i per tal d’incentivar la seva venda, s’ha habilitat un punt de venda de cupons dins la seu d’aquesta Corporació al Carrer de Mallorca i també a la Ciutat de la Justícia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *