La prova d’accés a l’advocacia es podrà fer, finalment, en català

Redacció.

El conseller de Justícia, Carles Mundó, i el ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, han firmat avui a Madrid un conveni de col·laboració que permetrà que la propera prova d’accés a la professió d’advocat, que tindrà lloc el 29 d’octubre, ja es pugui fer en llengua catalana. A l’acte ha assistit el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Oriol Rusca.

foto2

L’Advocacia Catalana ja va demanar el 2014 –l’any en què es va instaurar per primer cop la prova- la seva descentralització, ja que els graduats d’arreu de l’Estat Espanyol aquell any van haver de desplaçar-se a Madrid per fer l’examen, obligatori per exercir la professió.

El desembre del 2014, durant una visita institucional del ministre de Justícia, Rafael Catalá, a Barcelona, els 14 degans dels Col·legis d’Advocats catalans li van demanar la descentralització de la prova i que es pogués fer en català. El 2015 ja es va poder fer a Barcelona, entre d’altres capitals de comunitats autònomes, però en una única llengua: en castellà. Davant d’aquest fet, el representant de l’Advocacia Catalana a la Comissió Avaluadora de Catalunya va presentar per escrit una queixa adreçada al Ministeri de Justícia, de qui depèn la prova.

El febrer d’aquest any 2016 ja es va celebrar una primera convocatòria de l’examen, novament només en castellà, fet que va motivar una segona queixa per part de l’Advocacia Catalana. Aleshores el Ministeri es va comprometre a que la propera prova ja es podria fer en les llengües cooficials de cada comunitat autònoma, un compromís que queda reflectit en conveni signat avui i que permetrà que la segona convocatòria de la prova d’aquest any, prevista pel 29 d’octubre, es pugui fer en català. .

El president del Consell de l’Advocacia Catalana, Oriol Rusca, que ha assistit a l’acte de signatura del conveni celebrat avui a Madrid, ha manifestat la seva satisfacció pel fet que “finalment el Ministeri ha escoltat la petició de l’Advocacia Catalana i la prova es podrà fer en català” i ha anunciat que, a partir d’ara, el proper repte serà “que l’examen inclogui més temes del Dret propi de Catalunya, especialment en els àmbits civil i administratiu”, així com “que l´examen compleixi amb els requisits pràctics necessaris per tal de garantir l’adequada formació dels nous advocats tal i com preveu el real decret que l´estableix i que no s’està complint“.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *