L’advocacia institucional crea un nou lobby contra el maltractament animal

Redacció.

Les Comissions de Protecció dels Drets dels Animals (CPDA) dels diferents Col·legis d’Advocats d’Espanya es reuneixen ahir i avui, 28 d’octubre, a la seu del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona amb l’objectiu principal de treballar conjuntament com a lobby per aconseguir la fi de pràctiques que comportin maltractament i violència cap als animals.

La inauguració d’aquesta trobada a l’ICAB ha anat a càrrec del degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Oriol Rusca; del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i de la presidenta de la comissió, Magda Oranich.

img_9731

En aquesta primera cita de les CPDA a Barcelona -que s’ha fet a instàncies de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, que va ser la primera agrupació d’advocats en defensar aquesta causa de manera organitzada- es vol posar èmfasi en la importància que s’assoleixi a tot l’Estat espanyol el sacrifici zero en centres de recollida d’animals abandonats o perduts mitjançant el control de la venda i cria indiscriminada d’animals de companyia, la seva identificació, esterilització i la promoció de l’ adopció de gossos i de colònies controlades de gats. Segons l’informe que la Fundació Affinitty fa anualment, a l’Estat espanyol s’abandona un animal cada 4 minuts, uns 140.000 animals l’any 2015 (107.000 gossos i 33.000 gats), tot i que la xifra real és més elevada, atès que l’estudi té en compte els animals que arriben als centres d’acollida. Segons la darrera Memòria de la Fiscalia General de l’Estat, tant el número de diligències d’investigació (163) com el de procediments judicals (163) incoats a l’any 2015 sobre maltractament d’animals domèstics i amansats, s’ha incrementat respecte anys anteriors. L’any passat, el número de sentències condemnatòries per delicte de maltractament d’animals domèstics va ser de 68. No existeixen dades oficials sobre les denúncies presentades i sancions imposades en via administrativa. Les Comissions sol·liciten que les institucions públiques es dotin de mitjans suficients per fer complir la normativa, imposant sancions i penes més contundents proporcionals a la comissió de conductes infractores i delictives. En especial, les Comissions demanen més intervencions per complir la llei, enfortint l’acció inspectora, en casos de maltractament i agressió de tot tipus que pateixen els animals, inclòs l’abandonament i la negligència en la seva cura, com per exemple, animals lligats de per vida, botigues d’animals en condicions lamentables, baralles il·legals de gossos i galls o tràfic il·legal d’espècies protegides.

Les Comissions també demanen a nivell estatal l’aprovació d’una llei marc de protecció dels animals, avançar en la prohibició d’espectacles amb animals, la instauració d’un nou model de parcs zoològics i l’existència de programes ètics de control de la població dels animals com les aus o els porcs senglars, entre d’altres qüestions. Les Comissions també denuncien la situació de desemparament dels  èquids, els gossos utilitzats per la caça i els animals de companyia exòtics, els quals necessiten d’una major protecció legal. Una altra de les reivindicacions de les Comissions de Protecció dels Drets dels Animals és la necessitat de posar en alça la socialització dels animals pels beneficis que aquests aporten a les persones i molt especialment al col·lectiu de gent gran, d’infants i  de persones amb discapacitat.

A més de treballar pels objectius anteriorment citats, les CPDA, reunides a la seu del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, estudiaran conjuntament les iniciatives legislatives i les resolucions judicials en aquesta matèria i dissenyaran un pla de formació continuada en matèria de protecció dels animals per a professionals, especialment advocats i advocades.

En aquesta línia, les Comissions han ressaltat que a més de les mesures legislatives, cal que totes les institucions públiques implantin urgentment mesures formatives i educatives que evitin el maltractament exercit contra els animals, incloent la formació als col·lectius dels cossos i forces de seguretat i a la judicatura.

La trobada també servirà per fer un repàs dels resultats assolits pel treball de la CPDA a Catalunya i a l’Estat espanyol i que han passat per la il·legalització de la caça en barraca, l’abolició de les corrides de toros, la prohibició de l’ús d’animals en circs, la finalització de l’empaitada d’ànecs i els correbous a Roses, la paralització de la captura de fringíl·lids, la modificació del Codi Penal, les denúncies dels sistemes de control de natalitat dels coloms o la denúncia de la mort del gos Excàlibur sense una investigació prèvia, entre d’altres accions. La CPDA i el Consell de l’Advocacia ja van exposar la seva postura contrària a la Sentència del Tribunal Constitucional que obliga a Catalunya tornar a autoritzar la tortura i mort d’animals a les places de toros. La CPDA continuarà lluitant perquè Catalunya no s’hi duguin a terme mai més corrides de toros.

Amb aquesta primera trobada es posen les bases per a col·laborar de forma permanent entre totes les comissions participants, que concretament pertanyen als col·legis d’Alacant, Badajoz, Barcelona, Biscaia, Girona, Granollers, Madrid, Mataró, Sabadell, Tarragona, Terrassa, Illes Balears, Manresa, Reus, Múrcia, Lugo, Guipúscoa, Albacete, Granada, la delegació de Ponferrada, Màlaga, Las Palmas, la Confederació Espanyola d’Advocats Joves, el Consell de l’Advocacia catalana i València.

En l’acte ha participat el degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Oriol Rusca, qui ha destacat “el fet que l’ICAB hagi estat pioner en la creació d’una Comissió en Defensa dels Animals com en liderar aquesta primera trobada, que se celebra a Barcelona”.

Magda Oranich, per la seva part, considera que “el fet de defensar els drets dels animals indica que formem part d’una societat avançada, i tot i constatar un fort augment en l’aprovació d’iniciatives legals i polítiques públiques en matèria de protecció animal en els darrers anys, cal continuar treballant perquè les institucions i la societat respectin els animals mitjançant l’adopció de les mesures legislatives, executives, judicials i educatives aprovades pels països més avançats del món en aquesta matèria”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *