Del Rey: “L’ordenament jurídic actual està molt desfasat respecte a la distribució del temps i del lloc de treball”

Redacció.

La justícia organitzacional és imprescindible en qualsevol organització i cap empresa pot sobreviure si els empleats no tenen la certesa que els conflictes es solucionaran en un temps raonable i, preferiblement, dins de l’empresa. En això han coincidit els experts Sara Pose Vidal, magistrada de la Sala social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i coordinadora de la secció catalana del Grup Europeu de Magistrats per la Mediació (GEMME); Salvador del Rey, catedràtic de Dret del Treball i de la Seguretat Social d’ESADE Law School i president de l’Institut Internacional Cuatrecasas d’Estratègia Legal en Recursos Humans; i Belén Pose, directora de l’Assessoria Jurídica Corporativa d’ARAG, durant la taula rodona organitzada conjuntament pel Grup de Recerca Gestió de Conflictes d’ESADE Law School i ARAG, sota el títol “Noves eines de gestió de conflictes laborals”.

esade-arag

“Vivim el naixement d’una nova tipologia de conflictes laborals que sense dubte requereixen noves eines de gestió. Les noves tecnologies, la convivència de diferents generacions en les empreses, o la conflictivitat entre contractació laboral i fixe, fan que les eines de gestió de conflictes hagin de modificar-se”, va sentenciar Salvador del Rey, per a qui “l’ordenament jurídic actual està molt desfasat respecte a la distribució del temps i del lloc de treball, i és un repte en l’actualitat al que les administracions no estan donant una resposta adequada”. Del Rey va instar a les autoritats a revisar el temps de resolució de conflictes perquè “les noves generacions no entenen haver d’esperar dos anys perquè el Tribunal Suprem doni resposta a un conflicte. Escurçar el temps en la gestió de conflictes laborals és clau. Els timings que ara tenim en gestió de conflictes laborals no són realistes”, va concloure.

El catedràtic d’ESADE Law School també es va referir al “dret de la desconnexió”, una nova forma de conflicte relacionada amb la flexibilitat que actualment ens proporcionen les noves tecnologies, i que és molt important gestionar. Respecte a la sentència que equipara la indemnització per a treballadors indefinits i temporals, Del Rey va constatar una realitat: “al món està augmentant la tendència en la contractació temporal, fins i tot en països com Japó o Alemanya i a aquesta situació cal donar-li una resposta perquè les necessitats temporals seguiran existint i, per tant, la font de conflictivitat va a seguir augmentant”.

Mediació intrajudicial social

Per la seva banda, Sara Pose Vidal va exposar els resultats del pla pilot de mediació intrajudicial social en els jutjats socials de Barcelona, una experiència pionera en resolució de conflictes. “Dels conflictes laborals que opten per aquesta solució negociada, es finalitza amb acord en un 87% dels casos. Quan es coneix el servei, funciona i agrada. El cost temporal d’un procediment de mediació és entre un i dos mesos en un 50% dels casos, molt menor al que implicaria un procediment judicial”, va sentenciar.

Pose Vidal va explicar el procediment per iniciar un pla de mediació intrajudicial social: “una vegada presentada i admesa a tràmit la demanda, convidem a una sessió informativa a les parts amb el nostre servei de mediació, situat a la Ciutat de la Justícia i a càrrec de mediadors experimentats. Únicament pot oferir-se aquesta solució a certs conflictes individuals, no és la solució a tots els conflictes laborals”, va concloure la magistrada de la Sala social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Gestió dels riscos psico-socials

Belén Pose, directora de l’Assessoria Jurídica Corporativa d’ARAG, va aprofundir en l’eficàcia de la gestió alternativa dels conflictes. Segons va indicar “un sistema ineficaç de resolució de conflictes passaria, en aquest ordre, per les fases d’elusió, poder, drets i consens, mentre que, tal com recullen les recomanacions de l’O.I.T., un sistema eficaç començaria primer pel consens, per anar després als drets i finalment el poder”. Pose va mostrar les diferents tipologies de resolució de conflictes laborals gestionats per ARAG, i va esmentar diversos projectes que fomenten pràctiques i mesures per generar un entorn de treball saludable, com el ARAGCare, o “La guia Bones pràctiques en gestió de l’estrès i dels riscos psicosocials en el treball”, editada per l’Agència Europea per a la Salut en el Treball.

La taula rodona, celebrada a ESADEFORUM Barcelona i a la qual van assistir directors d’assessoria jurídica, advocats laboralistas, psicòlegs i directius d’empreses, va ser presentada per Teresa Duplá, directora del Conflict Management Rearch Group ESADE Law School.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *