Rusca: “Exigim més reconeixement de la tasca dels advocats i advocades del Torn”

Redacció.

En el marc del II Congrés de l’Advocacia de Barcelona, l’ICAB ha alertat que al 2016 hi ha hagut un repunt de les designes del Torn d’Ofici (demarcació ICAB). Al 2016 hi hagut unes 41.468 designes, enfront de les 37.763,66 la mitjana del període 2010-2016 o les 37.715 designes de l’any 2015.

La diputada de la junta de govern responsable del Torn d’Ofici, Mercè Claramunt,  ha explicat que “hi ha un cert repunt l’any 2016 pel compliment de la nova redacció de l’article 520 de la LECrim, ja que aquesta obliga a la comunicació de totes les detencions, incloses les reclamacions judicials”.

rptornofici_dscf0324

En quant a les matèries, el dret penal acumula el major nombre de designes (13.885) seguit de família (8.246), civil (7.486), social (3.834), VIDO víctimes (3.098), menors (1.767), hipotecari (1.097), administratiu (473), penitenciari (468), VIDO imputats (423), menors no acompanyats (370), estrangeria (297), jurat (12) i eclesiàstic (12).

Des de l’ICAB també es destaca que entre 2012- 2015 hi ha hagut un descens continuat de les assistències. Al 2016 hi ha hagut un total de 39.852 assistències, mentre la mitjana de gener a octubre és de 41.621 en el període 2011- 2016.  Per mesos, la primavera i concretament l’abril és on s’ha donat el major nombre d’assistències arran de la comunicació immediata de totes les detencions (incloses les reclamacions judicials), a què obliga la nova redacció de l’art. 520 de la LECrim.

El degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Oriol Rusca, ha afirmat “sentir-se molt orgullós dels advocats i advocades que voluntàriament formen part del torn d’Ofici de l’ICAB, ja que aquest servei ha estat valorat pels ciutadans que l’han usat amb un 8,41 sobre 10” i ha afegit que “actualment l’ICAB compta amb 3. 464 advocats/des adscrits al Torn d’Ofici”.

inauguraciocongrestoimg_1814

En quant a les consultes dels usuaris del Servei d’Orientació Jurídica, en el període 2010-2015, la mitjana ha estat de 48.506,66 l’any. Les dades relatives a l’any 2016 ha estat de 37.470 consultes entre els mesos de gener a setembre.

El degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona ha afirmat que des de l’ICAB “estem treballant i exigim més reconeixement  de la tasca dels advocats i advocades del Torn”.

En aquest sentit, Rusca ha destacat els avenços que s’han aconseguit des del 2013 en matèria del torn d’Ofici: Reconeixement de la tasca extraordinària que  van suposar els incidents extraordinaris d’oposició dels procediments hipotecaris; Habeas corpus. Mesures cautelars contenciós administratiu. Acords concrets en els procediments especialment complexos. Doble segell d’assistència. Trencar la tendència descendent dels mòduls del 2013, amb increments lineals del 0,5 % i del 1,25% els anys 2015 i 2016, i amb previsió d’un possible nou increment per l’any 2017, entre d’altres.

S’ha aconseguit també crear un Serveis d’Orientació Jurídica (SOJ) específics. El SOJ al CIE de la zona Franca, com a resposta a les reclamacions que des de l’ICAB es van fer a l’Administració per completar les especialitats i en especial per oferir una atenció al CIE; s’ha creat un serveis intermediació hipotecària desplegats a tota la demarcació ICAB -que treballen de forma coordinada amb l’advocat d’ofici, la Diputació de Barcelona i Ofideute, per tal d’oferir assessorament i ajuda als ciutadans en aquest àmbit. També s’ha creat un torn d’ofici especialitzat en dret hipotecari i un torn d’ofici, únic al territori estatal, per a la defensa  especialitzada dels menors no acompanyats (MENA).

Des de l’ICAB sempre s’ha defensat l’actual model de Torn d’Ofici i sistema de Justícia Gratuïta, un sistema prestat pels advocats voluntàriament inscrits, sota el principi de llibertat i independència de criteri de l’advocat, amb subjecció a les normes deontològiques. (art. 23 de la Llei 1/96, d’assistència jurídica gratuïta). El model del Torn d’Ofici s’ha mantingut.

Rusca també ha destacat que des de l’ICAB es va rebutjar el sistema de taxes judicials com a forma de finançament del sistema de Justícia Gratuïta i de Torn d’Ofici, i que gràcies al treball d’aquesta corporació s’ha aconseguit suprimir-les per a les persones físiques. (Modificades per R. D. Llei  3/13, de 22 de febrer,  i suprimides  finalment per R.D.  Llei 1/15, de 27 de febrer).

Des de l’ICAB es continuarà treballant per oferir el millor servei de justícia gratuïta, ja que el principal beneficiat és la ciutadania.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *