Eleccions CEAJ: Què ha de definir a la futura Presidenta de l’advocacia jove espanyola?

Per A. Salvador.

Barcelona.

El proper 17 de desembre es decidirà qui presidirà durant els propers dos anys la Confederació Espanyola d’Advocats Joves (CEAJ). S’esperen unes eleccions complicades amb un vot molt fragmentat, doncs a dia d’avui s’han fet públiques tres candidatures a la presidència de CEAJ; la candidatura Compartimos Avancemos encapçalada per Rosa Manrubia (Presidenta de l’AJA Cartagena), la candidatura Construyendo Abogacía encapçalada per Mara Monreal (Secretària del GAJ Màlaga) i finalment s’ha proclamat una tercera candidatura encapçalada per Ahinoa Franco (Presidenta de l’AJA Toledo).

Font: CEAJ
Font: CEAJ

La futura Presidenta de CEAJ serà, sense dubte, una figura d’especial rellevància i influència per a l’advocacia jove del nostre país. Des d’El Jurista hem debatut amb Maria Aventin (Presidenta del GAJ Barcelona), Juan Gonzalo Ospina (President de l’AJA Madrid) i Víctor Ramírez (President de l’AJA Lucena) sobre quins valors haurà de representar i quins reptes haurà d’afrontar la nova Presidenta de CEAJ.

Per a Maria Aventin, Presidenta del GAJ Barcelona, la futura Presidenta dels advocats joves haurà de ser una persona “lluitadora, constant, treballadora i sobretot implicada en l’Advocacia”. “La futura Presidenta de CEAJ ha de tenir moltes ganes de treballar per i per a l’advocacia jove. Ha d’entendre que té una posició privilegiada com a Presidenta de CEAJ doncs té la possibilitat de fer escoltar la seva veu tant en el CGAE com en moltes altres institucions del nostre país, per la qual cosa ha de creure en aquesta causa i posar tots els seus esforços en ella”

Per la seva banda, Víctor Ramírez, President de l’AJA Lucena, opina que “el President de qualsevol col·lectiu ha de reunir una sèrie de valors cívics, els quals han de ser imprescindibles per al desenvolupament de la societat, aquests valors són l’honestedat, la responsabilitat, la valentia i la tolerància”. En aquest sentit, el President de l’AJA Lucena, opina que “si el proper president de CEAJ reuneix aquests quatre valors, estarem ben representats”.

D’altra banda, Maria Aventin, defensa que la futura presidenta de CEAJ ha de tenir “capacitat de lideratge”. Per a Aventin, una de les principals missions de la propera Presidenta de CEAJ haurà de consistir en la “unificació de totes les agrupacions que conformen CEAJ”.

En aquest mateix sentit opina Juan Gonzalo Ospina, President de l’AJA Madrid, qui defensa que “el nou President o Presidenta de CEAJ té un repte primordial; unir materialment a l’advocacia més enllà dels seus col·legis i regions”.

Per al President de l’AJA Madrid, “no sembla de rebut que el poder de 55 mil advocats joves quedi relegat al paper i que ni se’ns escolti, no se’ns permeti proposar i pitjor encara se’ns limiti”. Així mateix, Ospina exposa que “ja hem vist que el paper de certs líders de l’advocacia institucional és molt qüestionable com a co-responsables de la situació que vivim a l’advocacia. Per això, el nou President de CEAJ ha d’infondre polítiques de lideratge i capacitat per unir-nos de debò i, lo més important, aprendre a mobilitzar a les seves bases i no només a les juntes directives de les agrupacions. Hi han diversos reptes més per descomptat, el màster d’accés, la colegiación, etc., però només es podran aconseguir aquests objectius si estem units i mobilitzats”.

Així mateix, el President de l’AJA Lucena opina que “el principal repte que hem de dur a terme és esborrar-nos del cap la paraula demanar, dic això perquè nosaltres no hem de demanar sinó tot lo contrari, hem d’exigir. Exigir als polítics tot allò que considerem important per millorar la Justícia, exigir que solucionin la falta de mitjans en els jutjats, exigir que es compleixi amb els horaris per a totes les parts, etc.”. Per a Víctor Ramírez, “hem de ser conscients en aquesta nova etapa, de la importància de CEAJ en la Justícia i de les possibilitats que tenim si treballem tots units per ajudar a millorar un pilar bàsic i primordial d’un país, El Poder Judicial”. “Si assumim lo anterior estic convençut que serà una etapa plena d’èxits per a CEAJ i per a la Justícia”, conclou el President de l’AJA Lucena. 

Finalment, María Aventin ens exposa que un dels reptes de la propera Presidenta de CEAJ és aconseguir que l’organització a la qual representa “sigui un lobby dins de l’advocacia jove espanyola, que se’ns tingui en compte dins de qualsevol canvi legislatiu”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *