Per què s’utilitza poc el català a la Justícia?

Redacció.

Quines són les causes que han motivat aquesta davallada a mínims històrics i què es pot fer per revertir la situació? Aquest és l’objecte de la VII Jornada de Treball sobre l’ús del català a la Justícia que sota el títol “Per què s’utilitza poc el català a la Justícia?”, s’ha celebrat divendres 25 de novembre a Sant Feliu de Llobregat. L’acte, organitzat pel Consell de l’Advocacia Catalana i el Col·legi d’Advocats de Sant Feliu, forma part del Pla de Treball signat amb la Generalitat de Catalunya per impulsar accions d’ús del català entre els advocats.

La Jornada, que ha tingut lloc a l’Auditori del Palau Falguera, ha estat inaugurada pel conseller de Justícia, Carles Mundó, el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Oriol Rusca; l’alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Jordi San José Buenaventura, i el degà del Col·legi d’Advocats de Sant Feliu, Miquel Rodríguez Zamora.

foto1

Durant la Jornada s’han analitzat tots els factors que influeixen en l’escàs ús dels català a la justícia, entre els quals el fet que el català sigui considerat només un “mèrit” i no un “requisit” per exercir a l’Administració de Justícia de Catalunya. L’Advocacia Catalana considera que mentre el català no compti com a “requisit”, serà difícil que es pugui garantir el dret efectiu de l’ús del català als ciutadans davant l’Administració de Justícia, un dret reconegut tant a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya com a la Constitució Espanyola. Per això l’Advocacia reitera la seva reivindicació perquè el coneixement del català sigui considerat un requisit per al personal judicial de l’Administració de Justícia a Catalunya.

Per al president del Consell de l’Advocacia Catalana, Oriol Rusca, “és inadmissible que es pugui destinar a Catalunya qualsevol jutge o funcionari judicial per desenvolupar una tasca de servei públic sense que aquest conegui les dues llengües oficials de Catalunya. Com a mínim les ha d’entendre”. “La Justícia és un servei públic adreçat al ciutadà”, ha reblat Rusca, per afegir que “els ciutadans han de poder expressar-se en qualsevol de les llengües cooficials de l’Estat”.

En el mateix sentit s’ha expressat el president de la Comissió de Llengua Catalana del Consell i degà del Col·legi de Tortosa, Josep Canício, per a qui és “imprescindible” que qualsevol persona que desenvolupa una funció pública a Catalunya conegui el català. Per la seva banda, el degà del Col·legi d’Advocats de Sant Feliu de Llobregat, Miquel Rodríguez Zamora, ha destacat “la tasca que duem a terme des dels Col·legis d’Advocats per facilitar les eines als col·legiats perquè es puguin expressar en català als jutjats”.

Amb una mitjana d’un 8,4% de sentències dictades en català l’any 2015, a les comarques de Girona en només un any han caigut a la meitat (d’un 35,2% el 2014 a un 16,7% el 2015), tot i ser el territori on més sentències s’han redactat en català. El mateix ha passat a la demarcació de Lleida, on s’ha passat d’un 25% de sentències l’any 2014 al 9,3% el 2015. La demarcació de Barcelona també han contribuït a la davallada, passant d’un 12,4 a un 7,4 % a comarques i d’un 8,7 a un 8,3 % a Barcelona ciutat. Només a Tarragona i a les Terres de l’Ebre les resolucions escrites en català han augmentat entre el 2014 i el 2015, passant del 2% al 3,6% en el cas de Tarragona i del 2,2% al 5,5% a les Terres de l’Ebre, tot i que en aquesta demarcació el català a la justícia és gairebé residual. En xifres absolutes, de les 230.877 sentències que es van dictar l’any passat a Catalunya, només 19.375 van ser en català, una xifra en caiguda lliure d’ençà que el 2004 es va arribar al rècord del 20% de sentències en català.

L’acte ha inclós una ponència de la professora de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona, Eva Pons, sobre l’oficialitat lingüística del català, les declaracions constitucionals i les implicacions jurídiques i pràctiques de l’ús del català a la justícia. A la jornada també hi ha hagut una taula rodona en la que han participat l’ex degà de Mataró, Josep Masó;  el magistrat del TSJC, Daniel Bartomeus; el fiscal Josep Aniol Frigola i l’advocat i expresident del Joves Advocats de Catalunya Ismael Campos. La periodista Mayte Piulachs ha moderat la taula. La cloenda ha anat a càrrec del president de la Comissió de Llengua del Consell de l’Advocacia Catalana i degà de Tortosa, Josep Canício.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *