Carles McCragh, degà del Col·legi d’Advocats de Girona, nou President del Consell de l’Advocacia Catalana

Redacció.

El degà del Col·legi d’Advocats de Girona, Carles McCragh, va ser nomenat ahir per unanimitat nou president de l’Advocacia Catalana, durant el plenari del Consell, reunit a Barcelona. El Consell escull anualment nou president entre els degans dels 14 Col·legis d’Advocats catalans per tal que els representi per un període d’un any. Durant el ple també s’ha nomenat al degà del Col·legi d’Advocats de Mataró, Julio J. Naveira, com a vicepresident del Consell per al proper mandat 2017. McCragh relleva al degà de Barcelona, Oriol Rusca, que durant aquest any 2016 ha ocupat la presidència de la institució.

foto-1-carles-mccragh
Carles McCragh, nou President del CICAC.

El nou representant de l’Advocacia Catalana, Carles McCragh, ha explicat que el seu principal objectiu serà convertir l’Advocacia en “un eix essencial per a una reforma seriosa de la justícia”. McCragh considera que el “ciutadà ha d’estar al centre de la justícia”, com a servei públic que és i, perquè això sigui possible “cal assolir una justícia de proximitat, ràpida, eficient, independent, intel·ligent i en l’idioma que triï el ciutadà”. En aquest sentit, l’Advocacia Catalana fa temps que reclama un gran pacte d’Estat per la Justícia que senti les bases per al bon funcionament del sistema judicial “i ara, per primer cop, sembla que hi consens per tirar endavant les reformes necessàries perquè la Justícia entri d’una vegada per totes al segle XXI”, ha dit McCragh. Per al nou president del Consell “aquest pacte ha de comptar amb la participació de tots els operadors jurídics, però de manera rellevant amb el col·lectiu de l’advocacia, que som els que treballem directament colze a colze amb la ciutadania i fem de mitjancers entre aquesta i l’Administració de Justícia, per la qual cosa coneixem de primera ma els seus problemes i necessitats”.

El nou president del Consell també s’ha compromès a tirar endavant iniciatives relacionades amb la defensa legal dels Drets Humans en tots els àmbits de la societat. “En un moment en el que s’està posant en dubte una premissa tan bàsica com és la pròpia legalitat de l’ésser humà -es parla de persones legals o il·legals, en funció del costat de la frontera en el qual es troben- urgeix reclamar el respecte a normatives internacionals tan bàsiques com les que recull la Declaració Universal de Drets Humans, la Carta de Drets Fonamental de la UE o la Convenció sobre l’Estatut del Refugiat, normatives totes elles que són vulnerades a diari en la crisi dels refugiats”. Per això, des dels Col·legis d’Advocats “continuarem treballant en la defensa dels drets de les persones més vulnerables”.

Per la seva banda, el president sortint, Oriol Rusca, ha valorat molt positivament el mandat 2016, durant el qual s’han fet efectives algunes de les mesures més reivindicades per l’Advocacia institucional, com ara l’exempció de les taxes judicials per a petites i mitjanes empreses, després que el 2015 ja es va assolir que les persones físiques quedessin exemptes del seu pagament. Rusca també ha manifestat la seva satisfacció perquè aquest any, per primera vegada, s’ha pogut fer en català la prova d’accés a l’Advocacia, una reivindicació de l’Advocacia Catalana des que es va instaurar la prova, el 2014. “Finalment el Ministeri de Justícia ha escoltat la petició de l’Advocacia Catalana i aquest any la prova s’ha pogut fer en català”, ha destacat Rusca, per afegir que “el proper repte serà que l’examen inclogui més temes del Dret propi de Catalunya, especialment en els àmbits civil i administratiu”.

foto-2

Els nous càrrecs que presidiran les diferents Comissions del Consell es formalitzaran a partir del gener del 2017, després de la presa de possessió com a consellers dels nous degans dels Col·legis d’Advocats sorgits de les recents eleccions. Qui ja ha pres possessió avui com a nou conseller ha estat el nou degà del Col·legi d’Advocats de Tortosa, Xavier Faura, que relleva en el càrrec al degà sortint, Josep Canício, que durant els darrers deu anys ha format part del Consell de l’Advocacia Catalana, institució que també ha presidit. Precisament enguany Josep Canício ha estat distingit amb la Medalla d’Honor Justícia 2016, per la seva contribució a la normalització de l’ús del català a la Justícia, com a responsable de la Comissió de Llengua del Consell.

El nou degà de Tortosa, Xavier Faura, ha pres possessió com a conseller en el decurs del plenari celebrat avui, durant el qual el president li ha imposat la Medalla del Consell de l’Advocacia Catalana. Faura, nascut a Tortosa fa 52 anys, és llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona i exerceix com a advocat des de l’any 1989. Ha estat vicedegà del Col·legi d’Advocats de Tortosa des de l’any 2009 fins a l’actualitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *