Un nou sistema de comunicació i alerta de la violència institucional protegirà les víctimes de tortures i maltractaments

Redacció.

El Consell de l’Advocacia Catalana ha signat un conveni amb la Universitat de Barcelona per donar suport al SIRECOVI, un sistema de registre, comunicació i alerta de casos de violència institucional a través d’internet, gestionat per l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (OSPDH) de la Universitat de Barcelona. Amb aquest sistema, pioner a Europa, els maltractaments i les tortures es poden denunciar a la pàgina web de SIRECOVI i a partir d’aquí s’iniciaran un conjunt d’actuacions que inclouen la comunicació dels casos a entitats nacionals i internacionals de protecció dels drets humans.

foto

SIRECOVI (Sistema de registre i comunicació de la violència institucional) no substitueix en cap cas els mecanismes processals ni l’administració de justícia. Es tracta d’un mecanisme nou per tal de contribuir a evitar casos de violència exercida per part de funcionaris de l’estat o de vigilants privats que compleixin funcions de tipus públic. Les víctimes poden entrar a la web de SIRECOVI i denunciar el cas a través d’un formulari. També poden usar el formulari els familiars o amics de les víctimes, els seus advocats i les organitzacions de defensa dels drets humans. SIRECOVI abasta casos de violència institucional en presons, comissaries, centre de menors, centres d’internament d’estrangers, així com determinades actuacions de les forces de seguretat en la via pública.

L’equip de l’OSPDH, que té una trajectòria de més de quinze anys treballant en aquests àmbits, valorarà cada denúncia que arribi a SIRECOVI. Entre les primeres mesures previstes hi ha la comunicació dels casos al Síndic de Greuges de Catalunya i a l’administració pública presumptament causant de la violència. En aquest sentit, SIRECOVI té localitzats interlocutors adients en les diverses administracions públiques catalanes. Els membres de SIRECOVI visitaran també la víctima i se li demanarà el consentiment per fer arribar el cas a més organismes. Cada denúncia s’estudia individualment per valorar a quines entitats és més convenient enviar-la d’entre una vintena d’organitzacions nacionals i internacionals, com el relator especial de l’ONU sobre tortura i l’Organització Mundial Contra la Tortura.

Segons el director de l’OSPDH, el professor Iñaki Rivera, amb aquest sistema de comunicacions i alertes a organismes de protecció dels drets humans es persegueix que les administracions presumptament responsables dels maltractament es sentin “interpel·lades”. “No es tracta d’un sistema de confrontació amb les administracions, sinó que volem ajudar des de la universitat a evitar la violència institucional; l’objectiu és defensar les víctimes”, explica. Rivera afirma que SIRECOVI és un sistema pioner i necessari atès que “hi ha una infrautilització del dret internacional sobre drets humans”.

Per la seva banda, el vicepresident del Consell de l’Advocacia Catalana, Julio J. Naveira, ha explicat que “l’advocacia assumeix la seva part de responsabilitat en la prevenció dels actes de tortura tractes o penes cruels, inhumans o degradants”, per això “necessitem eines com aquesta que ens permetin avançar en la denúncia d’aquests actes, totalment prohibits pel dret internacional i pel dret intern espanyol”, remarca.

La posada en marxa del sistema SIRECOVI, que té el suport de l’Ajuntament de Barcelona, ha estat possible gràcies a un acord entre l’OSPDH i el Consell de l’Advocacia Catalana. Actualment s’està fent difusió de SIRECOVI entre el col·lectiu de l’advocacia a través dels Col·legis d’Advocats. Precisament avui tindrà lloc la primera sessió de formació al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), organitzada per la Comissió de Defensa de l’ICAB. Des de la UB també s’està fent difusió del nou sistema de denúncia entre familiars de presos i organitzacions socials de defensa dels drets humans.

A més de ser una eina per a la defensa dels drets humans, SIRECOVI és també un instrument per a la recerca que es fa des de l’OSPDH. En aquest sentit, permetrà confeccionar una base de dades per a l’estudi de la violència institucional i s’elaborarà un mapa on es podran visualitzar quins casos de violència institucional arriben a SIRECOVI, sempre amb les mesures de seguretat necessàries per protegir la privacitat de les persones afectades.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *