Justícia augmenta de nou la retribució del torn d’ofici per recuperar els nivells previs a la crisi

Redacció.

La retribució dels advocats i procuradors del torn d’ofici augmentarà un 1’3% més per cadascuna de les seves actuacions. Per fer-ho possible, el Departament de Justícia destina 61’3 milions d’euros al servei d’assistència jurídica gratuïta durant el 2017. D’aquesta quantitat, 55’3 milions corresponen als serveis que prestaran els advocats i 6 milions als dels procuradors.

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha destacat que, amb l’increment per al 2017, la retribució del torn d’ofici “es recupera de les grans retallades dels anys més durs de la crisi” i es converteix en la millor des del 2011. Mundó també ha remarcat que l’“esforç per reconèixer” el torn d’ofici ha situat els professionals que presten l’assistència jurídica gratuïta a Catalunya en els més ben pagats de tot l’Estat. No obstant això, el conseller ha manifestat “la necessitat d’aplicar nous increments” durant els pròxims anys per “continuar dignificant” la seva feina. El titular de Justícia també ha posat en valor que el Departament paga “puntualment” els serveis dels col·legis professionals.

foto1

Mundó ha fet aquestes declaracions en el marc de la signatura del conveni per a la prestació d’assistència jurídica gratuïta del 2017 amb el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Carles McCragh, i amb el president del Consell dels Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya, Ignacio López Chocarro.

McCragh ha manifestat la seva satisfacció pel fet que “el Govern estigui complint amb el seu compromís d’anar recuperant, de forma gradual, les retallades realitzades al torn d’ofici entre els anys 2011 i 2013”. Per la seva banda, López Chocarro ha destacat la feina del Departament per “la millora de la gestió” i el compromís dels procuradors per “incrementar la qualitat del servei”.

Més de 140.000 beneficiaris a tot Catalunya

Aquest 2016 acabarà amb entre 450.000 i 460.000 actuacions d’advocats i procuradors del torn d’ofici. Es tracta d’una quantitat que es manté estable, sense puntes destacables en anys anteriors. D’aquestes actuacions se n’han beneficiat més de 141.000 persones sense recursos per iniciar un procés judicial.

L’àmbit penal, el més destacat

El 63% de la despesa d’assistència jurídica gratuïta és per assumptes de l’àmbit penal, com robatoris, furts, tràfic de drogues, lesions, violència domèstica o per conduir sota els efectes de l’alcohol entre molts d’altres. El 27% és per a procediments de l’àmbit civil, com desnonaments i divorcis. El 3% és per a conflictes laborals, com els acomiadaments. L’1’5 % és per a reclamacions contra l’administració. La resta engloba actuacions amb acords extrajudicials o els recursos de cassació.

Servei d’Orientació Jurídica

El conveni per a l’Assistència Jurídica Gratuïta també inclou 900.000 euros que el Departament de Justícia pagarà als col·legis d’advocats per a la prestació del Servei d’Orientació Jurídica. Aquest servei proporciona als ciutadans un primer consell orientador i gratuït sobre qualsevol qüestió o aspecte jurídic que se’ls plantegi. També els informa de la possibilitat de recórrer als serveis de mediació o a altres sistemes alternatius de resolució de conflictes, com la conciliació i l’arbitratge, per tal d’evitar la via processal i analitzar la viabilitat  de la seva petició. Així mateix, assessora els ciutadans sobre el dret a obtenir assistència jurídica gratuïta i els informa de la documentació necessària per sol·licitar-la.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *