L’ICAB exigeix que el canvi de criteri en l’aplicació de l’IVA al Torn d’Ofici no tingui conseqüències negatives per a l’advocacia

Redacció.

Davant el canvi de criteri de la Direcció General de Tributs (DGT) en relació a la fiscalitat del Torn d’Ofici, i concretament en l’aplicació de l’impost de l’IVA, el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona exigeix que aquesta modificació no tingui conseqüències negatives per a l’advocacia que presta el servei del Torn d’Ofici i Assistència Jurídica Gratuïta a la ciutadania.

L’ICAB, que farà un front comú amb el Consell de l’Advocacia Catalana i el Consejo General de la Abogacía Española, demanarà reunions amb el Ministeri d’Hisenda, el Ministeri de Justícia, Vicepresidència de la Generalitat i responsable del Departament d’Hisenda i Economia i Conseller de Justícia per analitzar aquest canvi de criteri de la Direcció General de Tributs en relació a l’aplicació de l’IVA en les actuacions del Torn d’Ofici.

Des de l’ICAB s’ha recordat que fins ara els serveis prestats per l’advocacia en el marc de l’assistència lletrada al detingut derivada del Torn d’Ofici no estaven subjectes a IVA, d’acord amb la Resolució de 18 de juny de 1986 de la pròpia DGT . Aquesta estableix que “els serveis prestats per advocats i procuradors en el denominat torn d’ofici o per a l’assistència lletrada al detingut són obligatoris per als citats professionals en virtut de les normes jurídiques vigents”; i indica que  “les quantitats que amb càrrec als pressupostos de l’Estat s’assignin als citats professionals per a la prestació d’aquests serveis no tenen el caràcter de retribució ni compensació per a la prestació dels mateixos”.

Des del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona es considera necessari evitar posar més traves a un col·lectiu, ja de per sí, menys pagat. Així mateix, l’ICAB continuarà reivindicant i defensant la figura de l’advocat/da del Torn d’Ofici. Cal tenir en compte, d’una banda, la important tasca social que realitzen els advocats adscrits al servei del Torn d’Ofici, ja que són els professionals que garanteixen el dret a la tutela judicial efectiva. I de l’altra, que els mòduls de pagament de les actuacions del Torn d’Ofici estan molt per sota de les retribucions que es perceben dins el mercat. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *