Santi Vila: “és necessari que engeguem campanyes de sensibilització per la protecció de la creació artística”

Redacció.

L’Aula Magna de la UIC Barcelona va acollir ahir la segona edició del Laboratori de Pirateria organitzat per l’empresa Red Points i la Facultat de Dret. El conseller de Cultura, Santi Vila, va fer la cloenda de l’acte. Vila, va recalcar la importància que tots els agents afectats estiguin units en la lluita per la protecció de dades i els drets d’autor. A més, Vila va afirmar que “és necessari que des de l’administració engeguem campanyes de sensibilització per la protecció de la creació artística”. El conseller va explicar que aquesta sensibilització és encara més necessària quan en l’actualitat la producció tecnològica fa més fàcil l’accés a la cultura. 

Per part seva, Elvira Tejada de la Fuente, Fiscal de Sala Coordinadora en matèria de Criminalitat Informàtica, va aportar a l’inici de la tarda la visió més jurídica. Tejada va explicar com ha anat evolucionant i com s’ha intentat adaptar la legislació en matèrica de ciberdelictes i pirateria. Tejada de la Fuente va avançar, a més, algunes de les novetats que s’estan treballant en la redacció de l’art. 270.1 del Codi Penal i que ajudaran a fer front de manera més efectiva aquest tipus de delictes.

La defensa dels continguts a internet, la propietat intel·lectual i drets de l’autor, l’IVA cultural van ser alguns dels temes que es van tractar al llarg del debat. Amb una primera ronda de vuit minuts per intervenció, els 11 ponents van exposar la seva experiència des del seu àmbit d’expertesa en aquesta matèria. Els convidats provenien d’àmbits ben diferents, hi van intervenir: Samuel Molina “Fukuy”, youtuber i creador de videojocs, José Manuel Tourné, director general de la Federació Antipirateria, Josep Jover, advocat i excandidat del Partit Pirata, Jorge Navarro, advocat penalista. Soci de Molins & Silva, Defensa Penal, David Maeztu, advocat especialitzat en Dret en Internet, propietat intel·lectual i tecnologia. Soci d’Abanlex, Montserrat Nebrera, professora de Dret Constitucional a UIC Barcelona, David Escamilla, periodista de RNE, Víctor Domingo, president de l’Associació d’Internautes, David López, CEO de Producciones Vikingas, Manuel Martínez Ribas, Soci-director d’ID Law Partners Brugueras i Josep Coll, fundador de Red Points Anti-Piracy Solution.

Al debat van sorgir preguntes sobre la gratuïtat d’internet, la sensibilització dels ciutadans en matèria de creació artística, el terme “pirateria”, i com ha afectat la digitalització en propagar aquest tipus de delictes de manera massiva. Tots ells van coincidir que és necessari una major sensibilització i educació en el respecte als drets d’autor i la propietat intel·lectual.

José Ramón Agustina, professor de UIC Barcelona i director del Màster en Ciberdelinqüència, afirma que la universitat organitza i acull “jornades com aquesta per tal de sensibilitzar la societat en favor dels drets d’autor i retornar a la cultura seu valor original”.

Per la seva banda Josep Coll, fundador de Red Points, insisteix en la necessitat de protegir els continguts Premium del teixit empresarial, de la propietat intel·lectual i la indústria de l’entreteniment i cultural. Coll mostra el seu optimisme per les solucions existents ja en el mercat per a la protecció de dades i, sobretot, perquè “aquests continguts Premium són moneda de canvi per a romandre en una companyia determinada que ofereix serveis a internet; i per tant es genera la necessitat de protegir-lo, perquè el mateix tingui valor per al consumidor final, que no ho pugui trobar gratuïtament “.

La jornada va reunir més de dues centes persones del món del dret, la comunicació, la cultura i la seguretat informàtica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *