Conclou Sant Raimon de Penyafort amb un reivindicatiu homenatge a l’advocacia barcelonina

Redacció.

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona va celebrar el passat divendres al Palau de Congressos de Catalunya la Sessió Solemne o homenatge a l’advocacia, acte que es realitza cada any amb motiu de la festivitat del seu patró, Sant Raimon de Penyafort.

El degà de l’ICAB, Oriol Rusca, va inaugurar la Sessió Solemne i va destacar en la seva intervenció que és un honor presidir un any més aquest acte d’homenatge als lletrats que compleixen 25 i 50 anys d’exercici de la professió i als 3 lletrats que aquest 2017 arriben als 75 anys de col·legiats de la Corporació. Rusca també va expressar el seu malestar per l’intent de repercutir sobre els advocats del Torn d’Ofici el pagament de l’IVA en les actuacions que realitzen dins el marc de la justícia gratuïta. En aquest sentit, el degà de l’advocacia barcelonina va recordar que tant aviat la Direcció General de Tributs (DGT) va establir aquest canvi de criteri sobre la fiscalitat del Torn d’Ofici, l’ICAB va demanar reunions amb el Ministeri i la conselleria de Justícia, entre altres Administracions, per abordar aquesta qüestió.

El degà de l’advocacia barcelonina també va aixecar la veu en defensa de l’advocacia, una professió vocacional – tal com demostra els recents estudi sobre la “Radiografia de la Professió” que ha realitzat l’ICAB- que treballa amb un material molt sensible, com són els drets i les llibertats de les persones. I va denunciar que en alguns països alguns companys i companyes estan sotmesos a amenaces per defensar els drets humans. Rusca també va alçar la veu en favor dels refugiats i va considerar intolerable la lentitud amb què estan actuant els governs davant aquesta greu crisi migratòria i humanitària.

Finalment, Rusca va destacar que havia estat un gran honor haver pogut representar l’advocacia barcelonina, des del juliol de 2013, davant les diferents administracions i  fòrums.

A la Sessió Solemne hi va assistir el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont; el ministre de Justícia, Rafael Catalá; la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat; el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos; el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo; el conseller de Justícia, Carles Mundó; el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Carles MCragh; la presidenta del Consejo General de la Abogacía Española, Victoria Ortega; el Fiscal Superior de Catalunya, José María Romero de Tejada; la presidenta del Tribunal Penal Internacional, Silvia Fernandez; els diputats de la Junta de Govern i dels degans emèrits de l’ICAB, entre altres autoritats.

Homenatge a quatre generacions

La Sessió Solemne va servir un any més per reunir en un únic acte diferents generacions d’advocats.

Com a acte simbòlic d’incorporació a la professió, es va imposar la toga a dos nous joves col·legiats – Marina Bravo  i Ramon Muns, que han estat apadrinats respectivament pel president del Consell de l’Advocacia Catalana i  per la presidenta del Consejo de la Abogacía Española. Aquesta última va pronunciar unes paraules de benvinguda adreçades a la nova generació de lletrats.

A continuació el secretari de la Junta, Rafael Espino, va cridar un a un els noms dels 455 advocats i advocades de la Corporació que enguany compleixen 25 anys d’exercici de la professió. Aquests van rebre els respectius diplomes acreditatius de mans dels membres de la Junta de Govern del Col·legi i del ministre de Justícia, del conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya, del president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, de la presidenta del Consejo General de la Abogacía Española i del president de l’Advocacia Catalana.

Els darrers advocats en rebre aquest diploma van estar els diputats de la Junta de Govern de l’ICAB, Blanca de Olivar, Gemma Solanas i Jorge Navarro.

A continuació, i per donar pas al moment d’homenatge als 47 advocats/des que enguany complien les noces d’or dins la corporació, es va projectar un vídeo que recollia les efemèrides del 1967, any en què es van incorporar al Col·legi. El degà juntament amb la vicedagana de l’ICAB, Rosa Maria Barberà van lliurar la insígnia d’or i el diploma acreditatiu a aquests companys. 

Aquest 2017,  3 advocats complien 75 anys com a col·legiats. Dos d’ells van rebre la visita a casa seva del degà, qui els hi va lliurar la insígnia de platí de la Corporación, tal com es mostra en el vídeo que es va projectar davant tot el públic present. Mentre que ha estat el president de la Generalitat qui li va lliurar a l’advocat Andrés Espinós. El degà li va donar el diploma commemoratiu.

La Sessió Solemne també va comptar amb un moment de record per als advocats difunts i seguidament ha tingut lloc el lliurament de les Medalles de la Corporació. Han rebut aquesta distinció,  la ONG Proactiva Open Arms, per la seva tasca en favor dels refugiats i els advocats Emilio Zegrí, José Félix Alonso Cuevillas, Olga Tubau i el degà emèrit Pedro L. Yúfera, per la seva trajectòria personal, professional, col·legial i institucional.

Per cloure la Sessió Solemne, la presidenta del Tribunal Penal Internacional, Silvia Fernández de Gurmendi,  el ministre de Justícia, Rafael Catalá, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont van pronunciar un parlament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *