El futur de les pensions requereix d’un debat rigorós, transversal i capaç d’avançar-se al futur

Redacció.

En el marc de la I Jornada Laboralista de Treball i Seguretat Social, organitzada pel Col·legi de Graduats Socials de Barcelona, on s’ha tractat en profunditat el futur de les pensions, la ministra d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, ha destacat l’evolució positiva del mercat de treball on s’han recuperat un de cada dos llocs de treball perduts al llarg de la crisi. Báñez, que ha inaugurat la Jornada amb la seva intervenció, ha posat en valor el creixement de la taxa d’ocupació en un 3’38%, dada que permet afirmar que hi ha una relació directa entre el creixement econòmic i la creació d’ocupació. A més, la ministra ha destacat que les dades positives del mes de febrer suposen 37 mesos seguits de creixement continuat de la contractació indefinida.

La ministra ha fet referència al dèficit que presenta el model de pensions, atribuint la causa a què “un 70% del dèficit es deu a la pèrdua de 3.700.000 llocs de treball derivats de la crisi” i que “el gran objectiu nacional per fer sostenible el sistema de pensions requereix més i millor treball”, destacant la necessitat de recuperar llocs de treball i que aquests siguin de qualitat.

Fátima Báñez ha assenyalat que, al llarg de 2016, per cada nova pensió es van crear cinc nous llocs de treball i que això ha tingut un impacte molt positiu en la caixa de la Seguretat Social. Báñez ha destacat que els ingressos de la Seguretat Social del mes de gener han estat els millors des de la sèrie històrica, millors que els de 2008, abans de la crisi.

La ministra s’ha mostrat convençuda de que el model de Seguretat Social espanyol és generós i ampli, tenint present el gran ventall de prestacions que gestiona i els 9 milions de pensionistes que se’n beneficien.

Fátima Báñez també ha volgut destacar l’esforç que es fa des del Ministeri per lluitar contra la bretxa de gènere amb el complement de maternitat i l’increment d’un 15% en la pensió de les dones que han estat mares.

El debat de les pensions ha de ser rigorós, realista i orientat a futur

Carlos Berruezo, president del Col·legi de Graduats Socials de Barcelona, en el parlament de benvinguda, ha assenyalat la importància d’un anàlisi rigorós a l’hora de preveure el futur de les pensions, atès que centrar-se en la crisi i els seus efectes en el món laboral i en les empreses, seria apostar per una visió reduccionista. Berruezo ha remarcat la necessitat de treballar de forma transversal per anticipar els efectes derivats del canvi en el model productiu, resultat de la transformació digital que viu la societat.

Berruezo ha destacat el fet que els països més avançats comencen a incorporar al debat de les pensions conceptes com les rendes universals, les rendes bàsiques de subsistència o les pensions mínimes garantides, com a eines que han de garantir, en un futur, que els ciutadans no quedin exclosos del progrés econòmic i social derivat de la transformació digital.

Carlos Berruezo ha apel·lat a tots els actors socials, econòmics i polítics a treballar conjuntament per a consolidar un sistema de pensions que protegeixi als ciutadans, amb una visió global i àmplia i amb perspectiva de futur. Així mateix, Berruezo ha apuntat al rigor i al realisme com a eixos per evitar les temptacions de fer discursos dispersos i populistes, advertint del perjudici econòmic i social que pot causar buscar la rendibilitat de les accions que sols són sostenibles a curt termini.

Un sistema amenaçat

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Dolors Bassa, en la cloenda de la Jornada ha alertat que el sistema actual de Seguretat Social, està amenaçat pel fet que ens trobem amb una piràmide d’edat invertida, on es van estretint els contribuents més joves. Per a Bassa no és sols una qüestió d’ingressos i despeses, sinó també de decisions polítiques.

La consellera s’ha referit al nombre de treballadors per cada pensionista, que a Catalunya és de 2’54, i ha posat en valor l’aposta per un treball de qualitat, assenyalant que el salari mitjà a Catalunya és 3.000 euros/any superior a la mitjana espanyola, en un marc d’estabilitat laboral 4 punts per sobre que a la resta de l’Estat. Segons Bassa, aquestes xifres permeten pensar en la viabilitat d’un sistema propi de Seguretat Social.

La consellera Bassa considera que per tal d’aconseguir pensions dignes, a curt termini, s’ha d’apostar per que els joves que accedeixen al mercat laboral ho facin amb salaris dignes. Bassa ha assenyalat la voluntat del Govern d’apujar el salari mínim a 1.000 euros, però va lamentar la manca de competències per poder prendre la mesura. Bassa també ha apel·lat a la cooperació i al diàleg per part de tots els actor socials implicats per assolir aquestes fites.

Un debat encès

En el curs de la jornada s’ha dut a terme una taula rodona al voltant de la viabilitat del sistema de pensions, moderada per Julio Somoano, periodista i director d’El Debate de La 1, on han participat diputats del Congrés. 

José María Barrios (PP), secretari 1r de la Comissió Ocupació i Seguretat Social ha exposat que “l’augment de l’esperança de vida és una bona notícia, però ha provocat un problema estructural i cojuntural en el que cal treballar. La solució ha de venir per diferents vies en forma de petits ajustos.” No obstant, Mercè Perea (PSOE), portaveu de la Comissió d’acords Pacte de Toledo, ha sigut incisiva en afirmar que “creiem que cal tombar la reforma del 2013 per fer-ne una de nova. […] Encara no sabem quin ha estat el tancament de comptes de l’any 2016. Sense les dades no sabem com es podria atacar el dèficit.”

D’altre banda, Aina Vidal (ECP), portaveu de la Comissió d’acords Pacte de Toledo, ha defensat que que “no podem allargar l’edat de jubilació mentre tinguem joves sense feina. […] El mercat laboral està precaritzat, el que ha tingut un impacte directe en els ingressos de la Seguretat Social. […]. En aquest sentit, ha reivindicat “la recuperació dels salaris i fer el pastís de les pensions més gran. No està en joc el sistema, sinó la suficiència de les pensions.”

Sergio del Campo (Cs), portaveu de la Domissió d’Ocupació i Seguretat Social, ha reflexionat sobre el fet que hagin canviat les piràmides de població ha complicat el sistema. Així mateix ha afegit que “hem de prendre decisions i fer-lo sostenible per poder recuperar el poder adquisitiu”. Per la seva banda, Jordi Salvador (ERC), portaveu de la Comissió Pacte de Toledo, ha remarcat que “hem d’abordar de manera enginyosa el canvi d’era posterior a 2008: ha fet canviar l’ocupació, cada cop amb més autònoms, sense protecció i amb un pitjor futur per a les pensions”.

A tot això, Carles Campuzano (PDeCAT), portaveu de la Comissió d’acords Pacte de Toledo, ha exposat que “hi ha diferents reptes que estan vinculats a la situació del mercat de treball, al tipus de recuperació econòmica i a les decisions del govern per a la reducció de la taxa d’atur. […] L’objectiu que hem de marcar és protegir el risc d’inflació de les pensions per garantir-ne el seu poder adquisitiu.”

Finalment, Iñigo Barandiaran (PNB), portaveu de la Comissió d’Ocupació i Seguretat Social, ha afegit que “la sostenibilitat és el primer repte, perquè sense sistema no hi ha garantia de salari. Tot ha d’arribar per la via de l’acord. […] Hem de ser capaços d’acabar amb el desfasament de l’economia submergida i saber què volem per prendre mesures concretes.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *