Els centres penitenciaris de Catalunya i els advocats estaran connectats per videoconferència

Redacció.

El Departament de Justícia i el Consell de l’Advocacia impulsen la comunicació per videoconferència entre els presos i els seus representants legals. Després de l’èxit d’una prova pilot que ha connectat el Centre Penitenciari Quatre Camins (Vallès Oriental) amb el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, el Govern i el Consell de l’Advocacia Catalana estendran progressivament aquest sistema a tots els col·legis professionals i centres penitenciaris i de justícia juvenil de la Generalitat. El desplegament ja ha començat i, segons el calendari previst, es completarà durant el 2018. Cada any es fan 37.000 comunicacions presencials entre advocats i interns. El Departament de Justícia calcula que, amb la implantació d’aquest tipus de comunicacions, les visites es podrien reduir a la meitat. 

Capacitat per a 16.000 videoconferències entre advocats i preventius de Brians 1

La comunicació per videoconferència es posarà en marxa immediatament a Brians 1 (Sant Esteve Sesrovires), que és el nou centre per a persones en presó preventiva de la demarcació de Barcelona des d’aquest 7 de març, en substitució de la Model. Justícia hi ha instal·lat vuit equips amb capacitat per a 16.000 comunicacions l’any entre advocats i persones privades de llibertat. Aquesta mesura continua garantint l’assistència jurídica gratuïta dels presos preventius i estalvia temps i costos als advocats. 

Amb l’equipament d’aquestes vuit noves sales de videoconferència, Brians 1 cobrirà a bastament les necessitats de comunicacions entre els interns i els seus representants legals. El conjunt dels col·legis d’advocats de la demarcació de Barcelona suma 18.293 exercents. De tots ells, només n’hi ha 1.200 que hagin comunicat algun cop amb clients en presó preventiva a la Model durant el 2016. La meitat d’aquests 1.200 només ha visitat la Model una o dues vegades en tot l’any.

L’Acord per a la implantació de la comunicació per videoconferència, l’han signat, aquest dijous a la tarda, el conseller de Justícia, Carles Mundó, i el president del Consell de l’Advocacia de Catalunya, Carles McCragh, després de visitar les noves instal·lacions de Brians 1.

Desplegament progressiu de la comunicació per videoconferència

La videoconferència entre advocats i interns funciona com a prova pilot a Quatre Camins des de l’estiu passat. El proper mes d’abril, Justícia i el Consell de l’Advocacia completaran la connexió dels col·legis de Barcelona i de Granollers amb els centres penitenciaris Brians 1, Brians 2 (Baix Llobregat), Lledoners (Bages), Puig de les Basses (Alt Empordà) i Mas d’Enric (Tarragonès); a més dels centres educatius de justícia juvenil L’Alzina (Vallès Occidental), Can Llupià (Barcelonès) i El Segre (Segrià).

A continuació, des del mes de juny fins a finals d’any, s’hi connectaran els col·legis de Tarragona, Reus, Figueres, Girona, Manresa, Sant Feliu de Llobregat, Lleida, Mataró, Sabadell, Terrassa, Tortosa i Vic.

Durant el 2018, el Consell de l’Advocacia i el Departament de Justícia culminaran la instal·lació del sistema de videoconferència entre advocat i intern amb la posada en marxa dels últims equips als centres penitenciaris de Joves (Vallès Oriental), de Dones (Barcelonès) i Ponent (Segrià); i als centres educatius de justícia juvenil Els Til·lers (Vallès Oriental), Folch i Torres (Vallès Oriental) i Oriol Badia (Alt Penedès).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *