La regulació dels accidents amb ciclistes, un dels temes principals del XXIV Congrés de RC de l’ICAB

Redacció.

La Comissió de Responsabilitat Civil i Assegurances del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona celebrarà els dies 18 i 19 de maig la XXIV edició del Congrés de Responsabilitat civil. L’objectiu d’aquest Congrés és donar conèixer a través de sis ponències els principals canvis que s’han produït en l’àmbit del dret de les assegurances i de la responsabilitat civil tant a nivell legislatiu, doctrinal i jurisprudencial.

El Congrés de Responsabilitat Civil serà inaugurat, el 18 de maig, a les 16.30h, pel degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Oriol Rusca, i pel president de la Comissió d’Advocats de Responsabilitat Civil i Assegurances, Jordi Calsamiglia. El divendres, 19 de maig, a les 13.45h, la diputada responsable de la Comissió de Responsabilitat Civil i Assegurances, Julia Herrero, clausurà el XXIV Congrés de RC.

Un dels principals aspectes que es tractarà en el marc del Congrés és la necessitat de millorar la regulació relativa a la circulació de ciclistes tant en l’àmbit urbà com interurbà. A les ciutats, per exemple, ha augmentat el nombre de persones que utilitzen la bicicleta com a mitjà de transport i, en conseqüència, també augmenta el risc d’accidents, especialment d’atropellat a vianants. Per contra, a les vies interurbanes, especialment els caps de setmana, on hi ha molts ciclistes que usen aquesta via per fer esport, poden resultar víctimes d’accidents a causa de la manca d’informació i educació vial o de les infraestructures poc adequades al nostre país per compartir aquest espai públic.  Uns altres exemples recents, malauradament, són el cas d’Oliva, on una conductora va envestir el seu vehicle contra un grup de sis ciclistes, dels quals dos van resultar morts i el cas d’aquest darrer cap de setmana a Tarragona, on una conductora va envestir un grup de ciclistes quan passaven pel terme municipal de Riudoms, i a conseqüència del cop tres d’ells van resultar ferits.

Aquest tema serà tractat en el marc de dues ponències. La primera  tindrà lloc el dijous, 18 de maig, a les 19.15h sota el títol “Nova regulació dels delictes imprudents en la circulació vial”, que anirà  a càrrec de Joaquín Soldevila Romero, fiscal degà de la Secció Territorial d’Olot. Fiscalia provincial de Girona. Delegat provincial de Seguretat Social. La segona versarà sobre “la responsabilitat en l’ús de la bicicleta i si és necessària l’existència d’una assegurança obligatòria”. Participaran com a ponents Alfonso Perona i Diego Callejón, advocats especialistes en Responsabilitat Civil. 

Un altre dels temes que la Comissió de Responsabilitat civil tractarà és la nova tendència jurisprudencial relativa a la possibilitat de contemplar i  valorar  els danys civils punitius amb finalitat sancionadora i dissuasòria i que comporta una indemnització complementaria i  proporcional a la capacitat  econòmica de la part que ha provocat el perjudici vers l’altra part. Aquest tema es tractarà en el marc de la conferència “Vers la nova responsabilitat civil punitiva” , el dijous, 18 de març a les 16.30h. Anirà a càrrec de Gonzalo Iturmendi, advocat especialista en Responsabilitat Civil i Assegurances.    

A més d’aquests temes, durant les dues jornades del Congrés també s’exposaran: “les problemàtiques derivades de les clàusules de delimitació temporal en les pòlisses de responsabilitat civil professional”; “l’acreditació del lucre cessant en les lesions temporals”; “les disfuncions del nou barem de trànsit a partir de la reforma operada per la llei 35/2015”, qüestions que tenen gran actualitat i que tenen a veure amb els criteris que s’apliquen per la valoració del dany corporal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *