L’Advocacia Catalana recorrerà la concentració en un únic jutjat provincial les demandes per clàusules abusives

Redacció.

El ple del Consell de l’Advocacia Catalana, reunit aquest dijous de forma extraordinària, ha aprovat per unanimitat manifestar el seu rebuig al pla d’urgència del Consejo General del Poder Judicial (CGPJ), que preveu concentrar en un únic jutjat, situat a la capital de cada província, els litigis per les clàusules terra i per reclamacions per despeses financeres derivades de la formalització d’hipoteques.

L’Advocacia Catalana alerta del col·lapse que provocarà la posada en marxa del pla del CGPJ i considera que aquesta mesura perjudicarà al ciutadà pel fet d’haver-se de desplaçar per reclamar els seus drets. Per a l’Advocacia Catalana, el que cal és especialitzar en aquesta matèria alguns jutjats comarcals -amb l’adopció dels criteris de repartiment adients- i dotar-los dels reforços necessaris per poder fer front amb més celeritat a l’allau de demandes que es preveuen per clàusules abusives “respectant sempre el principi essencial de proximitat de la justícia al ciutadà”.

Els catorze Col·legis d’Advocats catalans han subscrit un manifest contra la provincialització dels òrgans judicials en les reclamacions dels consumidors front les entitats bancàries denunciant que “la concentració en un sol jutjat provincial del coneixement d’aquests plets facilita les possibilitats de defensa de les entitats bancàries, beneficia els titulars del òrgans judicials de nova creació, però en res beneficia els consumidors usuaris de productes bancaris, que es trobarien amb els perjudicis afegits dels desplaçaments injustificats, els costos inherents a aquests i el temps a esmerçar”. Per a l’Advocacia Catalana “la creació d’òrgans judicials especialitzats té un caràcter excepcional de cap manera justificat com a mesura general”. Per tot això, el Consell recomana seguir exercitant les accions judicials d’aquesta naturalesa “allà on pertoqui per raó del domicili del ciutadà afectat”. A més, el Consell de l’Advocacia Catalana anuncia que, en defensa dels drets dels ciutadans, recorrerà aquesta decisió del CGPJ.

El manifest també reclama el dret de l’advocacia institucional a participar en l’adopció de qualsevol decisió referida a la modificació de la territorialitat del òrgans judicials, tot reiterant la seva defensa de la Justícia de proximitat.

“Una justícia impròpia del segle XXI”

Per al president del Consell de l’Advocacia Catalana, Carles McCragh “la concentració en un sol jutjat d’aquests procediments en mans de jutges en pràctiques, no garanteix un bon servei públic i allunya la justícia dels qui la reclamen”. Totes les reformes que plantegen el CGPJ les basa amb el pretext de l’especialització. En aquest cas, segueix afirmant, “l’especialització és més que dubtosa, en jutges mancats d’experiència, el que contradiu la qualitat que es busca en aquest servei”. Finalment, alerta que “la concentració aconseguirà generar un efecte dissuasori als ciutadans a l’hora de reclamar els seus drets”. Per a l’Advocacia Catalana, “el pla del CGPJ parteix d’una concepció regressiva i centralista de la justícia, impròpia del segle XXI, que obligarà a suportar desplaçaments costosos en temps i diners”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *