Els procuradors s’oposen a la centralització de la Justícia dels jutjats de clàusules sòl

Redacció.

El Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya s’ha mostrat profundament preocupat i contrariat per l’acord de la Permanent del Consejo General del Poder Judicial (CGPJ), de data 25 de maig, segons el qual a partir d’aquest dijous, 1 de juny, un jutjat de cada província catalana assumirà la tramitació de totes les noves demandes que es puguin plantejar per resoldre les denominades clàusules sòl de les hipoteques. El col·lectiu de procuradors catalans considera que aquesta mesura va en la línia de centralitzar la Justícia i allunyar-la dels ciutadans que no resideixen a les capitals de província, una circumstància que posa en perill el dret a la tutela judicial de proximitat.

Els procuradors catalans, segons han manifestat, consideren que l’actual estructura de partits judicials té suficient capacitat per absorbir la suposada càrrega de treball que poden comportar les reclamacions de les clàusules sòl de les hipoteques. Així mateix, els procuradors catalans defensen que la dotació de només un jutjat per província seria clarament insuficient si es donés realment un allau de demandes, fet que comportaria que la resposta judicial als ciutadans fos totalment ineficaç.

La procura catalana lamenta, també, que una decisió d’aquesta magnitud s’hagi adoptat sense l’acord i complicitat de les administracions competents, ja que ni el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya ni el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya estat d’acord en la mesura. Per aquest motiu, els procuradors catalans demanen al CGPJ i al Ministeri de Justícia que aturin aquest projecte i que el debatin prèviament amb les administracions i els diferents operadors jurídics que hi estan implicats per tal d’analitzar la realitat de les demandes que es puguin presentar a partir de l’1 de juny. Així es podran adoptar les millors solucions possibles per fer front a una situació que, al parer dels procuradors catalans, podria resoldre’s sense posar en perill el model territorial i l’actual estructura judicial de Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *