Rusca: “La ciutadania mereix un sistema judicial que funcioni amb major agilitat”

Redacció.

En un acte celebrat ahir al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) la Fundació Wolters Kluwer ha presentat l’Informe de l’Activitat de la Justícia elaborat per l’Observatori de l’Activitat de la Justícia. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha presidit l’acte acompanyat del degà de l’ICAB, Oriol Rusca, el director de l’Observatori de l’Activitat Judicial, el magistrat de l’Audiència Nacional Enrique López, i la presidenta de la Fundació Wolters Kluwer, Rosalina Díaz.

L’Informe de l’Activitat Judicial és un document que elabora anualment un panell d’experts que, des de l’any 2007, mesura deu indicadors objectius del nivell d’activitat dels tribunals espanyols. Analitzada l’evolució d’aquests indicadors al llarg del temps, l’Observatori realitza cada any propostes concretes de millora del sistema, tant d’índole legislativa com metodològica i organitzativa. L’objectiu és realitzar una mirada panoràmica i reflexiva de llarg abast sobre l’activitat judicial en el si d’un sistema social, econòmic i jurídic complex.

En relació a l’Informe, Rafael Catalá ha afirmat que “en qualsevol sector necessitem informació per prendre decisions i aquests indicadors són importants per seguir treballant en la millora de la Justícia, per a les reformes que hem de tirar endavant, amb la incorporació de noves tecnologies i dotant de més mitjans a la Justícia, millorant les lleis. Aquesta publicació serà una eina molt útil per a tots els que tenim responsabilitats en l’àmbit de la Justícia”

Per la seva banda el degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona ha destacat que “la importància d’analitzar en quin estat es troba la justícia any rere any amb la finalitat que l’advocacia i altres operadors jurídics puguin proposar al Ministeri de Justícia mesures per esmenar i/o corregir les disfuncions que es donen en aquests, ja que la ciutadania mereix un sistema judicial que funcioni amb major agilitat“.

“L’Observatori va ser el primer projecte que va posar en marxa la Fundació Wolters Kluwer en crear-se a finals de 2007 amb l’objectiu d’articular l’acció social de Wolters Kluwer a Espanya, centrant-se en projectes en què podem oferir valor afegit per pertànyer a un grup editorial expert en crear coneixement i comptar amb prestigiosos autors”, ha declarat en la seva intervenció la presidenta de la Fundació, Rosalina Díaz.

Resultats generals, en tots els territoris i jurisdiccions.

En l’informe presentat avui, realitzat amb les últimes dades disponibles oferts pel Consell General del Poder Judicial, el director de l’Observatori ha destacat que, a nivell estatal, el nombre d’assumptes iniciats en totes les jurisdiccions disminueix en un 3,2% respecte a l’any anterior (un 11,16% en total des de 2010, en què va començar el descens); el nombre d’assumptes en tràmit disminueix també un 5,09%; i la planta de jutges i magistrats no varia, tot i que sí que s’han cobert les vacants a través de les corresponents oposicions.

D’altra banda, en el període analitzat també decreix la xifra d’assumptes resolts (un 4% respecte a l’exercici anterior) que queda en 8.376.365 assumptes, dels quals només 1.513.612 donen lloc a sentència, acabant la resta amb altres fórmules resolutives.

L’indicador de qualitat referit a la “Raonable durada dels processos” empitjora lleument, ja que és d’un 58,02% (enfront del 59,01% de l’any anterior). És a dir, de cada 100 jutjadors només el 58% resol els seus assumptes en el termini considerat òptim, mentre el 41,98% ho fa en terminis majors, alguns significativament excessius.

Per contra millora en gairebé un punt l’indicador “d’Execució de les resolucions judicials”, ja que el 39,10% de les sentències i resolucions s’estan executant en terminis raonables.

L’Índex global de l’Activitat Judicial empitjora lleugerament, però segueix en un nivell notable en aconseguir una qualificació d’un 72,05 sobre 100.

Resultats a Catalunya

A Catalunya, segons l’anàlisi de l’Observatori, el nombre d’assumptes ingressats representa el 14,77% del total nacional, i el nombre d’assumptes conclosos, el 15,34%.

La plantilla judicial sembla estar menys sobrecarregada en aquesta comunitat autònoma que a la resta del país (un 14% enfront de la sobrecàrrega del 17,71%), assenyalant l’Informe que “seria necessari un increment de 42 jutges (10% de la xifra recomanada per a tot Espanya)”.

Segons Enrique López, director de l’Observatori, “des de l’any 2007, analitzant l’índex global de l’activitat de la justícia, es constata que roman pràcticament invariable superant la caiguda dels anys 2008 a 2010, el que denota que el nostre sistema de justícia respon amb certa eficàcia a les necessitats reals però requereix canvis substancials“.

L’Informe insisteix en la necessitat de reprendre una profunda reorganització de mitjans personals i materials en l’Administració de Justícia, ja que l’augment del nombre de jutges per si mateix no es converteix en la solució definitiva a la millora del nostre sistema judicial.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *