Creix el nombre d’actuacions realitzades pels Serveis de Justícia Gratuïta a Catalunya l’any 2017

Redacció.

Torna a créixer la demanda dels Serveis de Torn d’Ofici i Assistència al Detingut (TOAD) aquest any 2017 a Catalunya, amb un total de 160.623 actuacions practicades durant el primer semestre. Després que l’any 2008, coincidint amb la crisi, s’iniciés una important tendència a l’alça de l’activitat d’aquest servei, l’any 2015, per primer cop, es va notar un descens generalitzat en el nombre d’actuacions. En canvi, les dades del 2016 ja apuntaven de nou una tendència a l’alça, tendència que s’ha anat consolidant durant el primer semestre d’aquest any, en què s’han incrementat un 5% les actuacions realitzades pels Serveis de Justícia Gratuïta a Catalunya.

Segons ha explicat el president de la Comissió de Torn d’Ofici del Consell de l’Advocacia Catalana, Miquel Rodríguez Zamora, “la tendència actual és d’un increment important de les actuacions, tant en l’àmbit Penal com en el Civil”. Concretament en l’àmbit Penal s’han incrementat durant el 2017 un 5,7%. “Entenem que és degut, en part, a l’entrada en vigor de la Llei d’Enjudiciament Criminal, que limita a sis mesos el termini d’instrucció de les causes, la qual cosa comporta la seva instrucció i derivació a judici més ràpides, amb el conseqüent increment de les vistes, però també de sobreseïments provisionals i d’autos d’arxiu”, ha explicat Rodríguez Zamora, que també és el degà del Col·legi de Sant Feliu de Llobregat.

Pel que fa a l’àmbit Civil, s’observa un increment del 7,1%. Dins d’aquest àmbit destaca un important increment, del 29,62% en els judicis monitoris, i d’un 83,33% en les execucions dels monitoris. “Aquest increment de reclamacions significa que la crisi econòmica continua viva”, diu Rodríguez Zamora, per afegir que “el problema de la justícia està en les execucions civils, ja que només es compleixen un 25% de les execucions, enfront un 75% d’incompliment de les mateixes, que no sempre són per diners, sinó també per obligacions diverses relacionades amb el Dret de Família”.

Destaca també l’increment dels judicis verbals, que en el que portem d’any han pujat un 29,9%. Per aquesta via es tramiten, entre d’altres, els procediments de reclamacions, desnonaments per manca de pagaments i de finalització de contractes per la Llei d’Arrendaments urbans.

L’Assistència al Detingut també puja un 5,8%. Rodríguez Zamora atribueix aquest increment al fet que “els Mossos d’Esquadra citen al lletrat dins del termini legal de tres hores d’ençà una detenció, però quan l’advocat arriba, en la majoria dels casos no tenen preparat l’atestat, per la qual cosa encara no poden prestar declaració i han de tornar més tard, multiplicant-se les actuacions comptabilitzades”.

Per la seva banda, el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Carles McCragh, ha destacat la tasca que duen a terme els catorze Col·legis d’Advocats per fer possible el bon funcionament d’aquest servei “que garanteix l’accés a la justícia a totes aquelles persones que no disposen de recursos per fer valdre els seus drets davant els jutjats”. McCragh ha lloat la tasca dels lletrats del Torn d’Ofici “un servei amb un component fortament vocacional, que ens fa sentir orgullosos de la nostra professió”.

El Pla pilot per fomentar el català als jutjats progressa amb èxit

La novetat d’aquest any és la introducció, per part del Departament de Justícia, d’un pla pilot que incentiva econòmicament els escrits del Torn d’Ofici presentats en català per fomentar l’ús d’aquesta llengua als jutjats. Aquest primer semestre s’han comptabilitzat un total de 4.381 escrits en català. Les inscripcions continuen obertes, i de moment són ja uns 1.400 els advocats de Torn d’Ofici de tot Catalunya que s’ha hi han apuntat. “El pla progressa amb èxit i continuem rebent sol·licituds per adherir-s’hi”, ha explicat McCragh, que confia que aquesta mesura serveixi, a la llarga, per remuntar el nombre de sentències en català, que l’any 2015 van ser tan sols un 8,4%.

Un 3,1% d’increment l’any 2016

Pel que fa a la comparativa 2015-2016, l’any 2016 es van enregistrar un total de 296.830 actuacions, enfront les 287.983 de l’any anterior, un 3,1% por sobre. L’àmbit Penal va ser el més sol·licitat, amb 118.682 actuacions, i un increment del 5,5% enfront el 2105. L’Assistència al Detingut, és el segon àmbit pel que fa a volum d’actuacions, amb 88.059, la qual cosa suposa un increment del 3% respecte al 2105. Pel que fa a l’àmbit Civil, el tercer més sol·licitat, l’any 2016 es van enregistrar 38.109 actuacions, un 10,8% menys que l’any anterior.

La inversió en justícia gratuïta a Catalunya durant l’any 2016 va ser de 51.383.108 euros, un 3,5% superior a la del 2015. 

Un 32% dels advocats catalans, adscrits al Torn d’Ofici

Dels 22.000 advocats exercents col·legiats a Catalunya, 7.000 (un 32%) estan adscrits al Torn d’Ofici i Assistència al Detingut (TOAD), que presta aquest servei durant les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any, gestionat pel Consell de l’Advocacia CatalanaEls Col·legis van organitzar diferents actes per commemorar el Dia de la Justícia Gratuïta, dimecres 12 de juliol, amb l’objectiu de posar en valor la importància i l’abast social d’aquest servei.

1 comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *