El Parlament aprova la Llei del referèndum d’autodeterminació de Catalunya

Redacció.

El Ple del Parlament de Catalunya va aprovar ahir la Llei del referèndum d’autodeterminació per 72 vots a favor (JxSí, CUP i el diputat no adscrit Germà Gordó) i 11 abstencions (CSQP). Els grups de Cs, el PSC i el PPC van abandonar el saló de sessions en el moment de la votació i no van votat. 

Al matí, el Ple del Parlament va acordar ampliar l’ordre del dia per incorporar-hi el debat d’aquesta iniciativa, a sol·licitud dels grups de JxSí i la CUP, per 72 vots a favor (JxSí, CUP i Germà Gordó), 60 en contra (Cs, PSC, PPC i 8 de CSQP) i 3 abstencions (CSQP). L’acord per eximir de tràmits aquesta iniciativa, que també han demanat aquests dos grups, ha estat aprovat per 69 vots a favor (JxSí i CUP) i 3 en contra (CSQP). La resta de diputats no van votat en aquest punt. 

Abans del debat, la presidenta, Carme Forcadell, va suspendre el Ple en diverses ocasions per convocar reunions de la Mesa i de la Junta de Portaveus per resoldre les peticions de reconsideració presentades pels grups de Cs, el PSC i el PPC, i que la Mesa ha rebutjat. 

També abans de començar el debat de la llei, tant durant matí i com durant tarda, hi van haver diversos torns d’intervenció al Ple, en què van pres la paraula els diputats Marta Rovira (JxSí); Carlos Carrizosa, Fernando de Páramo i José María Espejo Saavedra (Cs); Miquel Iceta, Eva Granados i Ferran Pedret (PSC), Joan Coscubiela i Albano Dante Fachín (CSQP); Xavier García Albiol, Alejandro Fernández i Santi Rodríguez (PPC), Anna Gabriel (CUP) i Germà Gordó.

Finalment, a dos quarts de vuit del vespre, va començat el debat de la llei, en què van intervindre els diputats Lluís M. Corominas (JxSí), Inés Arrimadas (Cs), Miquel Iceta (PSC), Lluís Rabell i Albano Dante Fachín (CSQP), Xavier García Albiol (PPC), Anna Gabriel (CUP) i Gordó.

Després del debat, van començat les votacions, en què també es van aprovar les esmenes de JxSí i la CUP i es van rebutjat les de CSQP i Gordó. Els grups de Cs, el PSC i el PPC van retirat les esmenes que havien presentat.

El Ple del Parlament de Catalunya aprova la llei del referèndum
Font: Parlament de Catalunya

La llei del referèndum d’autodeterminació regula “la celebració del referèndum d’autodeterminació vinculant sobre la independència de Catalunya, les conseqüències en funció de quin sigui el resultat i la creació de la Sindicatura Electoral de Catalunya“. En aquest sentit, la llei recull que el referèndum se celebrarà el diumenge 1 d’octubre, amb la pregunta ‘Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?’ i fixa que “si en el recompte de vots vàlidament emesos n’hi ha més d’afirmatius que de negatius, el resultat implica la independència de Catalunya”. 

Des del saló de sessions han seguit el Ple, entre d’altres, els expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert; l’expresident de la Generalitat, Artur Mas; el president de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez, i el president d’Òmnium, Jordi Cuixart. 

Sindicatura electoral

Pocs minuts abans de les dues de la matinada, el Ple va elegir els membres de la Sindicatura electoral de Catalunya, que són, a proposta de JxSí i la CUP, Marc Marsal, Jordi Matas, Marta Alsina, Tània Verge i Josep Pagès. La proposta s’ha aprovat per 70 vots a favor (JxSí i CUP) i 8 en contra (CSQP). Cs, el PSC i el PPC no han participat a la votació.

Abans, però, el Ple va aprovar, a proposta també de JxSí i la CUP, ampliar l’ordre del dia del Ple per incorporar aquest punt. L’ampliació s’ha aprovat per 71 vots a favor (JxSí i CUP), 60 en contra (Cs, PSC, PPC i 8 de CSQP) i 2 abstencions (CSQP).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *