S’aprova la Llei de transitorietat jurídica i fundacional de la república de Catalunya

Redacció.

El Ple del Parlament de Catalunya va aprovar ahir, poc abans de la una de la matinada, la Llei de transitorietat jurídica i fundacional de la república per 71 vots a favor (JxSí, CUP i Germà Gordó) i 10 en contra (CSQP). Els grups de Cs, el PSC i el PPC van abandonar el saló de sessions just abans de la votació i no van votar. Abans del debat, el Ple va acordar, a proposta dels grups de JxSí i la CUP, incorporar el debat de la llei a l’ordre del dia i eximir-ne tràmits per fer el debat final en la sessió d’avui. 

Segons recull a l’exposició de motius, la llei dona forma jurídica, de manera transitòria, als elements bàsics d’un estat català i, segons la disposició final de la llei, entrarà en vigor si l’opció del sí guanyés en el referèndum d’autodeterminació que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va convocar per al diumenge 1 d’octubre. 

Aprovació de la la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la república de Catalunya
Font: Parlament.

El debat de la llei va començar quan passaven pocs minuts de les onze de la nit i hi van participar els diputats Jordi Orobitg (JxSí), Inés Arrimadas (Cs), Miquel Iceta (PSC), Joan Coscubiela (CSQP), Xavier García Albiol (PPC), Benet Salellas (CUP) i Germà Gordó (diputat no adscrit). 

Després del debat, va començar la votació. Primer es van votar les esmenes, que els grups van tenir dues hores per presentar. Es van aprovar les quatre conjuntes de JxSí i la CUP i una de JxSí. La de la CUP es va rebutjar. Els grups de Cs i PPC havien presentat esmenes però finalment les van retirar. A continuació, es va votar la resta del text, que es va aprovar per 71 vots a favor (JxSí, CUP i Gordó) i 10 en contra (CSQP).

Abans, al vespre, el Ple havia acordat ampliar l’ordre del dia per incorporar-hi el debat d’aquesta iniciativa, a sol·licitud dels grups de JxSí i la CUP, per 72 vots a favor (JxSí, CUP i Gordó), 60 en contra (Cs, PSC, PPC i 8 de CSQP) i 2 abstencions (CSQP).  

Durant la sessió, el Ple es va suspendre en diverses ocasions perquè es poguessin reunir la Mesa i la Junta de Portaveus per resoldre peticions de reconsideració presentades per Cs, PSC i PPC. Abans d’iniciar-se pròpiament el debat del text de la proposició de llei i de les esmenes que s’hi van presentar, també hi van haver al Ple diversos torns d’intervenció, per exposar la posició de grup i per qüestions d’ordre, a càrrec dels diputats Marta Rovira (JxSí), Carlos Carrizosa (Cs), Eva Granados i Ferran Pedret (PSC), Joan Coscubiela (CSQP), Xavier García Albiol, Alejandro Fernández i Santi Rodríguez (PPC) i Benet Salellas i Anna Gabriel (CUP).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *