Només un 11,6% de les víctimes de violència masclista sol·liciten assistència jurídica prèvia a la denúncia

Redacció.

En el marc dels actes del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència masclista, la Comissió de Dones Advocades de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) ha volgut denunciar, en un acte celebrat ahir al matí a la institució, la xacra de la violència masclista com a fenomen estructural que adopta múltiples formes: violència física, violència psicològica, violència sexual i abusos sexuals i violència econòmica.

La Comissió ha ressaltat la importància de l’acompanyament i de l’assistència jurídica a la dona que ha patit la violència masclista en el moment previ a la interposició de la denúncia. En aquest sentit, s’ha destacat que, durant els primers deu mesos del 2017, només un 11’6% de les víctimes ho han sol·licitat. Aquesta xifra, que fa referència a l’àrea d’influència de l’ICAB (Arenys de Mar, Badalona, Barcelona, Berga, Cornellà de Llobregat, Gavà, L’Hospitalet de Llobregat, Igualada, Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú), suposa un increment notable respecte el 2015, quan només un 0’67% de les víctimes van sol·licitar la citada assistència.

Així mateix, la Comissió ha reclamat l’aplicació de mesures de tutela cautelar penal per tal d’aconseguir una protecció immediata de la víctima que es trobi en una posició de risc. En aquest sentit, ha destacat que, en els deu primers mesos del 2017, en només un 37’3% de les dones víctimes de la violència masclista que disposen d’un advocat o advocada assignat/a de torn d’ofici s’ha celebrat la compareixença per adoptar mesures de protecció. Aquesta dada, que també fa referència a l’àrea d’influència de l’ICAB, suposa un retrocés respecte la del 2016, quan en un 41’5% de les víctimes es va celebrar aquesta compareixença.   

Durant l’acte, en el qual han intervingut Olga Arderiu, diputada de la Junta de Govern de l’ICAB i responsable de la Comissió de Dones Advocades; Carmen Valenzuela, diputada de la Junta de Govern de l’ICAB, responsable del Torn d’Ofici; i Teresa Blasi, presidenta de la Comissió de Dones Advocades, s’ha fet públic un manifest en el qual s’han denunciat diverses formes de violència masclista que s’han produït durant el darrer any.

Entre els casos citats, destaquen les nombroses agressions sexuals, la creixent violència entre els adolescents i les violacions en conflictes bèl·lics. Per altra banda, la Comissió celebra que, a nivell mundial, cada cop més dones vagin agafant el protagonisme i l’apoderament en la lluita per eradicar la violència masclista i denunciïn públicament els abusos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *