El 155 liquida el Pla pilot per fomentar l’ús del català als jutjats

Per A. Salvador.

Barcelona

L’ús del català als jutjats està en caiguda lliure d’ençà que l’any 2014 va arribar al sostre del 20% de sentències en català. L’any 2015 la mitjana de sentències dictades en català ja era d’un 8,4%.

Front d’aquests fets, l’any 2016 es va signar un acord entre el Departament de Justícia i el Consell de l’Advocacia Catalana (CICAC) per a l’execució d’un programa específic de foment de l’ús del català, amb el caràcter de  prova pilot  d’un any de durada, amb advocats i advocades  adscrits al servei de torn d’ofici i justícia gratuïta, que voluntàriament podran inscriure’s al programa.

Aquesta adscripció voluntària implicava que l’actuació de l’advocat o advocada comportava, en cas que es fes en català, com a mesura de foment del seu ús, la percepció d’un complement econòmic de 14 euros per la presentació de determinats escrits redactats en llengua catalana coincidents amb els mòduls establerts en el conveni, escrits.

La subscripció d’aquest acord va suposar una gran noticia pel Consell de l’Advocacia Catalana, qui en el seu moment va valorar de “forma positiva la posada en marxa d’aquesta prova pilot, amb l’objectiu que s’estengui a tots els àmbits judicials”. Així mateix, aquesta mesura havia de contribuir a potenciar l’ús del català als jutjats davant l’alarmant davallada de l’ús d’aquesta llengua a la Justícia experimentada en els darrers anys.

Paral·lelament, l’Advocacia Catalana considerava que un altre dels factors que havien influït en aquesta davallada de l’ús del català i que s’hauria d’afrontar era el fet que el català fos considerat només un “mèrit” i no un “requisit” per exercir a l’Administració de Justícia de Catalunya, malgrat les reiterades peticions de l’Advocacia Catalana perquè el coneixement del català fos considerat un “requisit” per al personal judicial de l’Administració de Justícia a Catalunya.

Aquest pla pilot tenia una durada d’un any, vencent en data 31 de desembre de 2017. No obstant això, el Consell de l’Advocacia Catalana s’hauria vist sense possibilitat de prorrogar-lo amb la Conselleria de Justícia de la Generalitat de Catalunya per correspondre, actualment, la decisió al Ministre de Justícia, Rafael Català, en aplicació de l’article 155 CE. A data d’avui, per part del Ministre de Justícia encara no s’ha proposat si aquest pla es prorrogarà o si s’acordarà la subscripció d’un nou acord en els mateixos termes. Així doncs, de moment, el pla pilot per fomentar l’ús del català a la justícia ha deixat d’estar vigent des del passat dilluns 1 de gener de 2018.

Fomentar el català a la justícia sembla que està en mans del pròxim govern de la Generalitat de Catalunya, tant bon punt deixi d’estar vigent l’aplicació de l’article 155 CE.

A tot això, el Consell de l’Advocacia Catalana exposa a El Jurista que “correspondrà al nou govern català decidir si vol reprendre aquest Pla. Per part del Consell de l’Advocacia Catalana, defensarem la possibilitat d’elaborar i signar un nou acord amb el futur Departament de Justícia amb un pla pilot semblant a aquest per fomentar l’ús del català als jutjats”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *