L’ICAB aposta per la mediació per rebaixar el col·lapse dels jutjats

Redacció.

La mediació entre les parts per tal de resoldre conflictes sense necessitat d’iniciar un procediment judicial és un sistema eficaç que pot ajudar a reduir considerablement la litigiositat dels jutjats espanyols. Així ho entén l’ICAB, que avui ha celebrat la jornada “L’advocat de part (o d’acompanyament) en els processos de mediació”, on s’ha tractat aquesta qüestió en dues taules rodones i en una conferència magistral a càrrec de la professora de Dret Civil de la UB Elena Lauroba Lacasa.

La jornada, que ha estat inaugurada per la degana de l’ICAB, Maria Eugènia Gay, i pel president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, ha comptat amb ponents de diversos àmbits (advocats, jutges, mediadors, acadèmics, etc.), que han constatat que la mediació té un ampli recorregut a nivell espanyol i europeu. En la seva intervenció, Maria Eugènia Gay s’ha mostrat molt favorable a la mediació: “Vull reiterar el meu compromís per impulsar els sistemes de justícia alternativa, i vull que el nostre Col·legi lideri les accions de reforma que es precisin per a la seva implantació i creixement definitius en la nostra societat”.

L’ICAB, que considera que l’exercici de l’advocacia no és incompatible amb l’oferiment als clients de fórmules de resolució de conflictes extrajudicials, ha volgut recordar que el Consell d’Europa recomana des del 1998 als seus estats membres promoure la mediació per agilitzar la resolució de conflictes. Al nostre entorn europeu l’evolució d’aquest sistema no ha estat homogènia. A Espanya l’evolució ha estat constant fins a la promulgació de la Llei 5/12 del 6 de juliol, però en aquests moments està patint un cert estancament pel que fa a la seva promoció, divulgació i pràctica. De fet, segons el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el 2015 només es van derivar un 0’17% dels assumptes a la mediació intrajudicial.

Segons l’ICAB, l’alt grau de conflictivitat social no pot ser assumit pels jutjats espanyols, que no disposen de tanta capacitat i, en alguns casos, poden acabar col·lapsats. En aquest sentit, la institució considera que incentivar la mediació des de l’advocacia és bàsic per garantir el dret de defensa i l’accés a la justícia. En concret, la mediació té encara un ampli marge de creixement a Espanya en l’àmbit civil, mercantil i d’empresa, en les activitats gremials, en el dret de consum, en els conflictes entre comunitats veïnals i en els de conflictes dels particulars amb l’administració de justícia.

Davant d’aquesta situació, la nova Junta de Govern de l’ICAB, que va prendre possessió dels seus càrrecs fa sis mesos, s’ha compromès a afavorir la capitalitat de Barcelona com a centre de prestigi en mediació i arbitratge i a promoure la inclusió dels mitjans de resolució alternativa en els plans d’estudi de les facultats de Dret i dels màsters d’accés a l’advocacia. En aquesta mateixa línia, ja s’han dut a terme diverses accions favorables a la mediació en aquest període inicial de mandat, com són la modernització del Centre de Mediació de l’ICAB o la negociació de convenis de col·laboració amb Ajuntaments per temes d’arrendaments, amb entitats de crèdit i/o finançament per fomentar la mediació civil i  amb comunitats ètniques o veïnals per fomentar la mediació comunitària.

Per últim, l’ICAB ha demanat a tots els agents implicats (administració, col·legis d’advocats catalans, espanyols i europeus, judicatura, registradors, notaris, cambres de comerç, etc.) un compromís conjunt per desjudicialitzar conflictes a través de la mediació. D’aquesta manera, la institució assegura que els jutjats podran dedicar-se només a aquells assumptes que no poden resoldre’s per altres vies de resolució alternativa i rebaixaran considerablement el seu col·lapse. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *