Alexis Piquer (GAJ Barcelona): “L’advocacia jove de Barcelona té ànima LegalTech”

Redacció.

Prop de 200 persones es van reunir ahir a la tarda a l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) amb motiu de la celebració del Congrés ‘Legaltech. Save time, save money’, organitzat pel Grup de l’Advocacia Jove (GAJ) amb l’objectiu d’aprofundir en els beneficis de l’aplicació de la tecnologia per al sector legal.

El  Legaltech té la finalitat, per exemple, de proporcionar software o serveis on-line per canviar la necessitat de sol·licitar serveis jurídics en el seu vessant més tradicional; accelerar tràmits i gestions de tasques desenvolupades habitualment pels professionals de l’advocacia, disminuint els costos i el temps que aquests hi dediquen, de manera que augmenti l’eficiència del seu treball; o simplificar i modernitzar la manera de contactar entre clients i advocats, així com entre els mateixos professionals del sector legal.

Així doncs, el Legaltech permetrà als professionals del Dret centrar-se en aquelles tasques que aporten més valor al seu client, de manera que s’automatitzen (gràcies a la tecnologia) les considerades més rutinàries.

La degana de l’ICAB, Mª Eugènia Gay, ha fet la presentació institucional del Congrés LegalTech, conjuntament amb Rodolfo Tesone, Diputat de la Junta de Govern de l’ICAB i President d’ENATIC, just abans de l’inici del programa, incidint en què la celebració de la Jornada va en la línia d’una de les prioritats de la Junta de Govern: la transformació digital i la preparació dels advocats i advocades per afrontar les noves necessitats de l’era de la digitalització.

Per altre banda, Alexis Piquer, Vocal del Comité Executiu del GAJ Barcelona, així com un dels principals impulsors i organitzadors del Congrés LegalTech ha apuntat que “l’objectiu d’aquest esdeveniment no era un altre que informar sobre el fet que el món digital ho està condicionant tots, des de la forma en la qual ens comuniquem, ens comportem, ens relacionem i fem negoci”. “Per a aquells advocats i professionals que són aliens al que hem escoltat en aquest congrés, estem segurs que aquesta jornada ha suposat una molt bona oportunitat per anar-ho entenent, sobretot des d’un àmbit professional”, ha remarcat Piquer.

El Congrés ha inclòs tres taules rodones amb alguns dels professionals i experts més reputats del moment.

La primera s’ha centrat en l’estat de la indústria i la transformació digital dels despatxos, de la mà de ponents com ara Eugenia Navarro, professora d’ESADE i experta en màrqueting jurídic; David Maeztu, advocat i soci d’Abanlex; Júlia Bacaria, advocada i vicepresidenta de la Secció de Dret de les TIC de l’ICAB; María Jesús González Espejo, sòcia d’Emprendelaw i codirectora de l’Institut d’Innovació Legal; Martí Manent, fundador i CEO de Derecho.com i elAbogado.com; i Miquel Fortuny, soci director de Fortuny Legal. Ha moderat la sessió Rodolfo Tesone, diputat de la Junta de Govern de l’ICAB expert en Dret de les Noves Tecnologies, president d’ENATIC i director del Màster en Dret Digital de la Universitat de Barcelona. 

Aquesta primera taula s’ha centrat en la transformació digital dels despatxos; amb l’aplicació de la tecnologia hi ha un estalvi de temps a les tasques rutinàries que es pot dedicar a coses més importants. Així doncs, els ponents han arribat a la conclusió que no es pot treballar ni viure d’esquena a les TIC, sent una obligació que l’advocacia s’adapti a les noves possibilitat que s’estan obrint en el mercat.

Alexis Piquer.

La segona ha abordat els reptes, oportunitats i qüestions ètiques de la tecnologia del blockchain o “cadena de blocs”, amb la participació de Fran Bellido, professor de Noves Tecnologies de la Univesitat de Salamanca; Andrea Ortega, Advocada i Cap de Projectes d’Innovació en Cuatrecasas; Xavier Foz, partner de Roca Junyent i Roger Olivet, digital challenger de Banc Sabadell. Moderarà la sessió Josep Eduard Garriga Obach, soci de Cirial 180º.

Durant aquesta segona taula s’ha fet especial incidència en el fet que els nous conceptes de digitalització són basics per avançar en la professionalització en tots els àmbits, com per exemple en el de l’advocacia.

I la tercera i última taula rodona ha servit per conèixer de primera mà les empreses que estan oferint solucions tecnològiques atractives per a professionals i despatxos amb les quals es poden estalviar temps i diners. El  moderador d’aquest últim bloc ha estat l’advocat i vocal del comitè executiu del GAJ Barcelona, Alexis Piquer

S’han exposat exemples d’empreses per a la generació i adquisició on-line de documentació legal; per a posicionament i cerca d’advocats per localització; per a gestió i procediment on-line de serveis legals; per a seguretat jurídica de totes les transaccions digitals; per elaboració de contractes on-line; per a reunions societàries on-line; de signatura biomètrica i identitat digital descentralitzada basada en blockchain; per a reclamació on-line d’impagaments o de missatgeria instantània segura corporativa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *