L’Advocacia Catalana impugnarà el nou Pla sobre els jutjats únics per clàusules sòl

Redacció.

El ple del Consell de l’Advocacia Catalana ha aprovat aquest dilluns 29 de gener per unanimitat impugnar també el nou Pla del Consejo General del Poder Judicial (CGPJ) sobre els jutjats únics provincials per resoldre les demandes per clàusules sòl i altres reclamacions per despeses financeres derivades de la formalització d’hipoteques.

El passat mes de maig el Consell ja va recórrer davant el Tribunal Suprem l’acord del CGPJ de centralitzar en un únic jutjat per província aquests assumptes, alertant del col·lapse que això provocaria. Ara impugnarà també el nou Pla aprovat pel CGPJ el passat mes de desembre, que, davant el col·lapse, incrementa el nombre de jutges dedicats a resoldre aquests assumptes, però preveu que continuïn centralitzats en només quatre jutjats provincials –en el cas de Catalunya el Jutjat de Primera Instància número 50 Barcelona, el Jutjat de Primera Instància número 8 de Tarragona, el Jutjat de Primera Instància número 6 de Lleida i el Jutjat de Primera Instància número 3 de Girona- circumstància que obligarà a molts ciutadans a desplaçar-se per defensar els seus drets davant dels tribunals.   

El nou Pla substitueix el que el CGPJ va aprovar el passat mes de maig de 2017, que va consistir en l’especialització d’un total de 54 jutjats de primera instància a tot l’Estat Espanyol -un por cada província – que es van posar en marxa l’1 de juny i que des d’aleshores tramiten tots els assumptes referits clàusules sòl i altres reclamacions per despeses financeres derivades de la formalització d’hipoteques. Transcorreguts set mesos, i davant la situació de col·lapse d’aquests jutjats, el CGPJ va aprovar, a finals de desembre del 2017, un nou Pla per reforçar, a partir de l’1 de gener del 2018, el nombre de jutges dedicats a resoldre aquests assumptes, que continuaran centralitzats a les capitals de cada província.

L’Advocacia Catalana argumenta que aquest nou Pla perjudica els interessos dels afectats perquè dificulta l’accés a la justícia del ciutadà, que haurà de desplaçar-se i destinar uns recursos econòmics i de temps a l’hora de reclamar els seus drets, circumstància que pot generar un efecte dissuasori.

Més de 18.000 demandes presentades en només sis mesos a Catalunya

L’Advocacia Catalana ja va alertar des del primer moment del col·lapse que es produiria concentrant en un únic jutjat provincial els litigis derivats de les clàusules sòl. Entre juny i desembre del 2017 es van presentar un total 18.474 demandes als 4 jutjats catalans especialitzats en la matèria, de les quals 14.601 corresponen a l’únic jutjat especialitzat de Barcelona. A Girona se’n van presentar 1.397, a Tarragona 1.816 i a Lleida 660. Tenint en compte que el mes d’agost és inhàbil, això suposa una mitjana de 3.079 demandes al mes i 140 demandes diàries presentades per aquests assumptes als quatre jutjats provincials catalans entre juny i desembre del 2017, un ritme que continua igual durant les primeres setmanes del 2018.

Per al Consell de l’Advocacia Catalana, aquestes dades posen en evidència el col·lapse que estan patint aquests jutjats únics, col·lapse que s’hagués pogut evitar repartint aquests assumptes entre els jutjats de primera instància de tots els partits judicials.  

El president del Consell de l’Advocacia Catalana, Julio J. Naveira, considera que “cal respectar el principi essencial de proximitat de la justícia al ciutadà per tal que tothom pugui exercitar les accions judicials allà on li pertoqui per raó del seu domicili”. Per a Naveira  “sota l’excusa d’una pretesa especialització s’estan perjudicant greument els interessos dels afectats, ja que el col·lapse judicial està endarrerint molt la resolució d’aquests judicis”. El president dels advocats catalans es mostra convençut de que “si aquests assumptes es repartissin entre tots els jutjats dels diferents partits judicials, es dictarien moltes més resolucions”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *