Quan haig de plantejar-me el salt d’advocat de despatx a in-house?

Per A. Salvador.

Barcelona.

Començar la nostra carrera en un despatx d’advocats o en una empresa? Aquesta decisió pot condicionar tota la nostra trajectòria futura, així com les nostres futures opcions laborals. No obstant això, què succeeix quan arribat a un cert punt de la nostra carrera professional ens plantegem saltar a l’altre costat? És viable abandonar la vida del despatx i exercir com a advocat intern en una empresa? En quin punt de la meva carrera professional puc plantejar-me donar el salt com a advocat in-house?

Sobre aquest tema parlem amb l’Alicia Garbayo, consultora de Page Personnel, qui opina que “dependrà sempre de com l’advocat desitgi enfocar la seva trajectòria professional”. “De la mateixa manera que alguns perfils busquen, des del principi, alinear la seva vocació al negoci, rebutjant qualsevol oportunitat laboral que provingui d’un despatx; uns altres, en canvi, desitgen fer carrera en un despatx, amb l’objectiu d’aconseguir la categoria de soci”, apunta Garbayo.

Per la seva banda, Xavier Miravalls, Soci de IurisTalent, exposa que “és important tenir en compte que la majoria dels departaments jurídics d’empresa a Espanya estan formats per 1-3 advocats, això significa que la carrera professional d’un in-house acostuma a ser bastant plana, tant en la càrrega de responsabilitat com en la retribució i per tant cada advocat ha de valorar quina carrera professional vol”.

“Si aspira a liderar un departament, com més tard s’incorpori millor, doncs les empreses valoren més la seva capacitat de gestió, d’assumir responsabilitat i de prendre decisions vinculants. És cert que es pot arribar a liderar un departament creixent des de dins de l’empresa, però, moltes vegades aquesta opció és molt més lenta i de vegades es valora més al professional extern que al in-house”, remarca Miravalls. A això, afegeix que un altre aspecte a tenir en compte “però no menys important, és l’evolució retributiva. L’increment de la retribució anual és molt menor, fins i tot nul en l’empresa per la falta de carrera professional mentre que en un despatx acostuma a haver-hi una millora significativa cada any”.

Quina és l’experiència mínima per plantejar-me el salt a in-house?

“En termes generals, l’advocat que sempre té present la dualitat empresa-despatx per encarar el seu futur professional trobarà la idoneïtat de donar el salt a in-house després d’una primera experiència de quatre o cinc anys d’exercici en una firma de serveis professionals o despatx. Arribat aquest moment és quan l’empresa final valora la seva expertise, i ell, per la seva banda, és quan experimenta un canvi qualitatiu en el seu recorregut professional”, exposa Alicia Garbayo.

D’altra banda, Miravalls recomana “que qualsevol advocat que vulgui tenir una carrera professional en una empresa s’incorpori a aquesta després de com a mínim uns 5-6 anys d’experiència en despatx. Les empreses valoren l’experiència en un despatx per la formació que adquireixen els advocats, la capacitat d’anàlisi i comprensió, el fer d’ésser resolutius i la capacitat de treball i sacrifici així com la varietat d’assumptes als quals s’enfronten, aspectes que podran traslladar al seu dia a dia com in-house”.

I de in-house a despatx?

Sobre aquest últim aspecte, Miravalls afirma que el fet de “tornar a la dinàmica de despatx després de passar per l’empresa no és gens fàcil i hi ha molt poques firmes que contractin advocats que vinguin d’empresa”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *