L’ICAB crea la Comissió de Transformació Digital

Redacció.

L’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) va presentar ahir al matí la nova Comissió de Transformació Digital, amb el lideratge de la degana de la Corporació, Mª Eugènia Gay, i sota la direcció del diputat de la Junta de Govern del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona expert en TIC, Rodolfo Tesone

La Comissió de Transformació Digital neix amb l’objectiu de preparar els professionals del Dret per afrontar amb garanties les noves necessitats que planteja la revolució digital, sobretot en l’àmbit jurídic.

El Col·legi vol ser el motor d’aquest canvi, en tant que és una institució al servei dels advocats i advocades de Barcelona i també de la societat.  En aquest sentit, Mª Eugènia Gay ha destacat, en roda en premsa, que serà necessari encarar la capacitació digital dels advocats i advocades de l’ICAB i de l’advocacia mitjançant la sensibilització  en la importància de la qüestió i la formació tant a nivell jurídic com d’habilitats digitals”.

Rodolfo Tesone, per la seva banda, ha explicat que des de l’ICAB s’ha detectat una manca de l’Estat de Dret en el nou món digital i ha considerat totalment necessària l’adaptació de l’actual ordenament jurídic a la nova realitat digital de la ciutadania. Cal garantir a tots els usuaris els seus drets i la seguretat jurídica, també, en l’entorn digital. La tecnologia aporta molts avantatges a la nostra vida quotidiana i professional, però en ocasions pot amenaçar de hackejar les nostres dades i, fins i tot, la democràcia”, ha afirmat.

Els avenços tecnològics plantegen reptes en molts àmbits, també en el del Dret. L’ús massiu de les xarxes socials i de les aplicacions de missatgeria instantània, com ara Whatsapp, Telegram o Signal; la contractació de serveis on-line; les compres per Internet; el ciberbullying o assetjament digital; o les possibilitats de control i invasió de la intimitat que permeten les noves tecnologies són algunes de les qüestions relacionades amb la vida digital que, des del punt de vista de l’ICAB, necessiten d’una major i millor regulació transfronterera.

“En qüestions de Dret de les TIC cal anar més enllà més enllà de les fronteres, i apostar per una regulació internacional unificada que permeti la resolució dels conflictes digitals que creixen exponencialment en un tauler de joc global, amb difícil resolució per part, únicament, de sistemes de jurisdicció estatals”, ha recalcat la degana, Mª Eugènia Gay.

L’actual context tecnològic ha impactat de ple en la política i la societat, i la Justícia no pot quedar-se al marge. Per això, des de la Comissió de Transformació Digital es treballarà intensament per adaptar el Dret a la nova realitat social, atès que, en general, l’Administració de Justícia no ha estat modernitzada al mateix ritme que la tecnologia.

És importantíssim que el Dret, també en l’entorn digital,  posi sempre en el centre de la regulació la ciutadania, en tant que usuaris digitals i persones, i defugint de la temptació de considerar-los únicament mercaderia del món digital”, ha comentat Tesone.

Per això la Comissió de Transformació Digital de l’ICAB actuarà com a laboratori d’I+D+I, aportant propostes de regulació i de reformes legislatives en l’àmbit digital tant aquí com a Brussel·les (UE). Ho farà amb aliances estratègiques que teixirà i liderarà tant a nivell local, estatal i internacional, com a nivell interprofessional, i sempre comptant amb la col·laboració d’institucions, associacions  i operadors dels serveis digitals.

També col·laborarà estretament amb la Comissió de Normativa del Col·legi per plantejar totes aquestes necessitats als diferents grups parlamentaris. La idea és que l’ICAB pugui exercir de lobby social per tal de convertir-se en un hub que permeti liderar la Transformació Digital de l’Advocacia i estar a l’avantguarda del Dret Digital.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *