Mª Eugènia Gay: “Els advocats som garants de la defensa dels valors, la convivència i el respecte”

Redacció.

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) ha celebrat aquesta tarda la Sessió Solemne de Sant Raimon de Penyafort, acte d’homenatge i lliurament de diplomes i pins d’or als advocats i advocades de la Corporació que porten 50 i 75 anys de col·legiació. Se’ls ha volgut reconèixer la seva dedicació a la defensa dels drets de les persones, el rigor professional, l’abnegació i la vocació de servei a la societat.

L’acte ha estat presidit per la degana de la Corporació, Mª Eugènia Gay, i la seva Junta de Govern, i ha comptat amb la presència, entre d’altres autoritats, del ministre de Justícia, Rafael Catalá; el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent; el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos; el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo; el nou Fiscal Superior de Catalunya, Francisco Bañeres; i la presidenta del Consejo General de la Abogacía Española, Victoria Ortega.

Gay ha inaugurat l’acte amb un discurs en què ha destacat alguns dels reptes que ha d’encarar l’advocacia: la necessitat de fer sentir la veu en el procés de formulació de lleis, la lluita contra la violència de gènere, el reconeixement a la tasca dels advocats del Torn d’Ofici i la transformació digital, entre d’altres.

Així mateix, ha reiterat el compromís de l’ICAB pel dret de defensa: “Els professionals de l’advocacia som garants de la defensa dels valors, la convivència i el respecte”. I ha fet palesa la necessitat de trobar les fórmules per enfortir l’Administració de Justícia. “Només col·laborant estretament aconseguir agilitzar una justícia en ocasions lenta, desorganitzada, mancada d’instal·lacions, desatesa i difícilment eficaç”, ha dit.

Moments de tensió pel discurs de Torrent, president del Parlament de Catalunya

Per la seva banda, Roger Torrent, durant el seu parlament, ha defensat la necessitat de “denunciar l’existència de presos polítics, acusats de rebel·lió i sedició per delictes inexistents“. A tot això, ha exposat que “més de 100 professors universitaris de Dret penal d’arreu de l’Estat han assenyalat la greu desproporció de les mesures preventives i l’error d’atribuir aquests delictes”.

Seguidament, Torrent ha exposat front tota la societat jurídica barcelonina com “la regressió de drets i llibertats fonamentals s’ha observat amb especial intensitat a Catalunya. Els darrers mesos s’han produït vulneracions greus en els drets de llibertat d’expressió, de manifestació, de reunió, del secret de comunicacions, d’intimitat i de defensa”. Així mateix, ha afegit també que “s’han produït lesions greus de drets polítics fonamentals, i cal denunciar-ho, quan la voluntat de la ciutadania expressada a les urnes no es pot materialitzar perquè els tribunals, a instàncies del poder executiu, ho impedeixen“.

A tot això, Torrent ha defensat amb contundència que “no podem mirar cap a una altra banda. No podem considerar-ho casos aïllats. Està en joc l’Estat de Dret. Estan en joc les garanties jurídiques necessàries, imprescindibles, en una democràcia“.

Cal que els professionals del món jurídic assumeixin la gravetat del moment que estem vivint. Encoratjo al conjunt d’advocades i advocats a continuar defensant amb fermesa, rigor i determinació els drets i les llibertats”, ha conclòs Torrent.

Front les paraules del president del Parlament de Catalunya, diversos assistents, autoritats, diputats de la Junta de l’ICAB i advocats han abandonat la sala. A tot això, la degana de l’ICAB ha hagut de cridar a l’ordre, per tal que Torrent pogués acabar el seu discurs.

Homenatges i lliurament de medalles

En el transcurs d’aquesta Sessió Solemne, l’ICAB ha retut homenatge als 53 advocats i advocades que han arribat als 50 anys d’exercici de la professió i a Xavier Villavechia, l’advocat que ha complert els 75 anys de col·legiació.

També s’ha procedit al lliurament de les Medalles de l’ICAB que atorga la Junta de Govern del a Corporació a col·legiats i col·legiades, advocats i advocades, personalitats i entitats del a societat civil que han destacat per la seva trajectòria personal, professional, col·legial i social. Aquest 2008 s’ha distingit la col·legiada Montserrat Serrallonga, els advocats Joan Bassas, Roser Navarro i Mercedes Cora, i Sara Chandler, presidenta de la Federació dels Col·legis d’Advocats d’Europa (FBE).

Apadrinament de nous lletrats

Com a acte simbòlic de benvinguda als recentment col·legiats i col·legiades, durant l’acte han prestat jurament o promesa de la professió un nou lletrat i dues noves lletrades: Fernando Urzaiz Arana i Miriam Company i Marina Corbalán. Tots tres han estat apadrinats per la presidenta del Consejo General de la Abogacía Española (CGAE), Victoria Ortega.

A més, s’ha aprofitat l’ocasió per lliurar els Premis Memorial Degà Roda i Ventura i Felip Portabella. El Roda i Ventura  guardona els millors treballs sobre col·legis professionals i l’exercici de les professions liberals, especialment l’advocacia. Ha recaigut en Martín L. Aleñar Feliu, degà de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Balears, per l’article En defensa del derecho de defensa, publicat al Diario de Mallorca el 7 de desembre de 2017. 

El Felip Portabella reconeix  a aquells membres de la judicatura que han destacat pel seu exercici de la funció jurisdiccional amb un especial respecte i consideració envers l’advocacia. Enguany ha estat per a Luis Martínez Zapater, magistrat de la Secció 7a de l’Audiència Provincial de Barcelona, a títol pòstum, i Carlos Puigcerver Asor, magistrat.

La intervenció de la Coral de l’ICAB ha tancat la Sessió Solemne 2018 de l’advocacia barcelonina, que ha reunit prop de 300 assistents a la Sala d’Actes del Palauet Casades.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *