L’ICAT passarà a anomenar-se “Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Tarragona”

Redacció.

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona, l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Tarragona ha fet balanç de la situació de la dona al sector professional de la justícia, un àmbit en el que encara es registren importants desigualtats de gènere, especialment pel que fa als càrrecs de més rellevància pública i orgànica. Per aquest motiu, l’ICAT impulsarà en els propers mesos un Pla d’Igualtat per introduir mesures que corregeixin la situació.

Des de la Comissió de Conciliació, Polítiques per a la Igualtat i Atenció al Col·legiat de l’ICAT, les seves presidentes, Fina Méndez i Jennifer Macía, van constatar que “el sostre de vidre és evident, i té a veure amb la discriminació de la dona, però també amb un factor generacional: a aquests càrrecs s’hi arriba després de molts anys de recorregut, i en aquestes franges de població la presència de dones juristes encara era molt baixa”, en paraules de Jennifer Macía.

Una tendència que, segons Macía, “s’està invertint, perquè si ens fixem en els advocats i advocades joves, de menys de 30 anys, cada cop hi ha més dones, però hem de trencar estigmes perquè aquesta nova generació vagi accedint als càrrecs de més responsabilitat”.

Un altre dels motius que influeixen en la configuració d’aquest sostre de vidre és d’àmbit familiar. Fina Méndez considera que “aquesta problemàtica va molt lligada a la conciliació familiar, les dones tradicionalment ens fem càrrec dels fills i això frena el desenvolupament laboral de moltes dones, també en l’àmbit de la justícia”. Segons Méndez, la solució ha d’arribar per la via de la “corresponsabilitat en la cura dels fills, per tal que la dona pugui competir en igualtat de condicions”.

La Comissió treballa també treballa en àmbits com el reconeixement del dret a la baixa per maternitat de les advocades mutualistes i l’equiparació d’aquest col·lectiu amb els treballadors del règim general de la Seguretat Social o en campanyes de conscienciació per eliminar els micromasclismes del sistema.

Pla d’Igualtat i canvi de nom de l’ICAT

Per continuar corregint aquesta situació, la Junta de Govern de l’ICAT impulsarà un Pla d’Igualtat a la institució, que s’omplirà de contingut de manera participativa gràcies a unes enquestes entre els col·legiats, la Junta de Govern i els treballadors de la institució. Aquestes enquestes, que es poden contestar fins al 31 de març, serviran per detectar mancances i desigualtats i inspiraran l’elaboració del Pla, que s’implementarà en els propers mesos.

A més, la Junta de Govern va aprovar per unanimitat el canvi de nom de la institució, que deixa de dir-se Il·lustre Col·legi d’Advocats de Tarragona per passar a anomenar-se Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Tarragona, una proposta que s’haurà de ratificar en assemblea. “És un canvi simbòlic, un primer esglaó, però que il·lustra la sensibilitat de l’ICAT a aquesta problemàtica i la voluntat de poc a poc provocar un canvi cultural que corregeixi un seguit d’estigmes molt arrelats en el sector que frenen l’empoderament de la dona en el nostre sector”.

Algunes xifres que il·lustren aquests desequilibris de gènere són que a les Audiències Provincials el 62% dels magistrats són homes i un 38% dones, una mitjana similar a la que es dona als Tribunals Superiors de Justícia i a l’Audiència Nacional, però que es queda molt curta respecte a la que es dóna al Tribunal Suprem: 86% homes i només 14% dones. A les juntes de govern dels 14 col·legis d’advocats que hi ha a Catalunya, les dones representen un 46% i els homes el 54%, però la proporció es desequilibra pel que fa als llocs de més representativitat: només 2 dones entre els 14 degans, el mateix percentatge entre els tresorers, 5 entre els vicedegans i 6 dones entre els 14 secretaris.

En l’àmbit de l’ICAT, el 54% dels col·legiats són homes i el 46% dones, un percentatge similar al de la composició de la Junta de Govern, en la que hi ha 7 homes i 8 dones. El percentatge de dones s’incrementa entre el col·lectiu d’advocats joves (fins als 5 anys d’exercici professional), en el que el 61% d’exercents són dones, per un 39% d’homes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *