La Intercol·legial crea l’Observatori de Transparència i Retiment de Comptes

Redacció.

L’Associació Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya ha constituït l’Observatori Intercol·legial de Transparència i Retiment de Comptes amb la voluntat d’habilitar un instrument adequat per a la interlocució i la col·laboració amb les Administracions Públiques, organismes i entitats que integren el sector públic en tots els aspectes vinculats a la regulació de la transparència i el retiment de comptes. La creació d’aquest Observatori va ser impulsada pel Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya (CCJCC), presidit per Daniel Faura.

El president del CCJCC, Daniel Faura, ha argumentat que “l’Observatori constitueix una inequívoca actuació de responsabilitat social” que, en la seva opinió, contribuirà a la “millora de la reputació corporativa” de les professions i les seves entitats representatives. I ha advocat per l’impuls, en el marc d’aquesta iniciativa, d’una “guia de transparència i bon govern” adaptada als col·legis professionals.

La diputada del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Yvonne Pavia, ha afirmat que “la vocació de servei, l’excel·lència, la transparència i l’ètica són els pilars sobre els que se sustenten els valors que defensem i promovem tots els membres de l’Associació Intercol·legial”. I ha defensat que “l’Observatori depassa l’àmbit merament col·legial i suposa un avanç en matèria de bones pràctiques del govern corporatiu”.

Aquestes manifestacions s’han produït en l’acte de presentació de l’Observatori Intercol·legial de Transparència i Retiment de Comptes, que ha tingut lloc a l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) i que comptà amb la presència de la Degana de l’ICAB i Presidenta de la Intercol·legial, Mª Eugènia Gay.

En l’acte de presentació de l’Observatori Intercol·legial també han intervingut el director del departament d’Ètica Empresarial i director acadèmic de l’IESE, Joan Fontrodona, i el director de la Càtedra Ethos d’Ètica Aplicada de la Universitat Ramon Llull, Francesc Torralba, en el marc de la taula de diàleg “Ètica i professions”.

Torralba ha establert una doble correlació entre “transparència i bona praxi” i “opacitat i corrupció” per sentenciar que “és millor una cultura de la transparència que no pas una cultura de l’opacitat”.

Fontrodona, per altra banda, ha posat èmfasi en quin ha de ser, al seu parer, l’enfocament adequat en l’assumpció de l’ètica com a actitud i com a praxi. Ho ha formulat en forma de pregunta: “Quan estic disposat a deixar de guanyar si soc ètic?”.

Governança, integritat i ètica

El nou Observatori també té per finalitat recollir, observar, investigar, enregistrar i compartir normes, procediments, guies, codis i experiències de la transparència i el retiment de comptes en l’entorn corporatiu professional, amb l’objectiu d’estimular les bones pràctiques i contribuir al desenvolupament de la bona governança, singularitzada per la integritat i l’ètica.

Així mateix, l’Observatori durà a terme estudis i publicacions que contribueixin a l’aprofundiment i difusió de la transparència i el retiment de comptes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *