L’ICAB celebra la reforma de la LEC que permetrà el desallotjament exprés de pisos ocupats

Redacció.

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) celebra que el Congrés dels Diputats hagi aprovat una reforma de la Llei d’Enjudiciament Civil que permetrà els desnonaments exprés per desallotjar els ocupes il·legals de pisos particulars, una redacció que havia estat proposada pel Col·legi.

La iniciativa del PDeCat ha comptat amb 19 vots a favor (del PP, C’s i el PNB) i 18 en contra (PSOE, Podemos i ERC). Està previst que quedi ratificada pel Senat i entri en vigor en els propers mesos.

Aquest canvi normatiu va molt en la línia de la reforma que el Col·legi, a través de la Comissió de Normativa, havia plantejat a finals de novembre de 2016 perquè la Llei d’Enjudiciament Civil incorporés a l’ordenament jurídic espanyol una mesura cautelar específica que donés una resposta ràpida i efectiva davant el fenomen cada vegada més freqüent de l’ocupació d’una propietat sense ser tolerat pel propietari o titular legítim de l’habitatge quan no hi ha cap tipus de relació amb l’ocupant. El plantejament consistia en què el jutge pogués actuar de forma immediata i exercités el llançament o desallotjament de l’habitatge quan la part propietària acredités la seva condició a través d’un títol de propietat.

La reforma de la Llei d’Enjudiciament Civil que ara ha aprovat el Congrés recull aquestes propostes de la Comissió de Normativa i agilitzarà notablement el procés de recuperació d’un pis ocupat. 

D’una banda, els terminis de efectivitat del desnonament s’escurçaran amb el consegüent alleujament per a les famílies propietàries. 

De l’altra, el propietari no haurà de recórrer a la via penal o a altres procediments civils. En tindrà prou amb demandar directament i demostrar-ne la titularitat del pis ocupat perquè un jutgi pugui autoritzar el desnonament immediat dels ocupants il·legals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *