Justícia inverteix 2,5 milions en la millora dels jutjats de Badalona

Redacció.

19 de juny de 2018.

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha visitat aquest dilluns els jutjats de Badalona i ha anunciat una inversió de 2,5 milions d’euros en la modernització de l’edifici situat al carrer Prim. El Departament de Justícia hi ha projectat nous espais diàfans, sense envans, per guanyar espai i lluminositat. La redistribució inclou nous vestuaris i sales d’entrevistes per a una millor atenció a les víctimes del delicte.

Les obres contemplen la impermeabilització de les teulades per acabar amb els actuals problemes de goteres, la substitució de tot el sistema elèctric, de la climatització i dels quatre ascensors de l’edifici, a més de l’eliminació de barreres arquitectòniques.

Enderroc d’un antic magatzem adjacent a l’edifici del carrer Prim

Les obres també inclouen l’enderroc d’una construcció en desús, propietat de la Generalitat, que toca a l’edifici judicial. Aquesta operació farà possible la instal·lació d’unes escales d’emergència exteriors, per si fos necessària l’evacuació de les dependències.  Aquestes escales i el nou sistema de prevenció d’incendis i d’alarma antirobatoris suposaran un salt qualitatiu en la seguretat de l’edifici.

Està previst que els treballs de millora comencin a finals de juny i durin prop de dos anys. Es faran progressivament perquè siguin compatibles amb l’activitat judicial.

En marxa un nou jutjat de família, el segon de Badalona

La consellera Capella també ha explicat que a finals d’aquest mes de juny la Generalitat doblarà la plantilla del jutjat de reforç de família, que definitivament es converteix en el Jutjat de Primera Instància núm. 8 de Badalona i que estarà ubicat a les instal·lacions del carrer Francesc Layret.

Amb la consolidació de l’antic jutjat de reforç com al segon jutjat de família de Badalona, la plantilla passarà dels cinc treballadors actuals a tenir-ne 10. La creació d’aquest jutjat és una reclamació que la Generalitat de Catalunya ha fet constar com a prioritària des de fa anys al Govern espanyol, que és de qui depèn la creació de nous òrgans judicials.

Justícia destina 7,4 milions per posar en marxa 14 nous jutjats a tot Catalunya

El Departament de Justícia posarà en funcionament 14 nous jutjats a tot Catalunya a partir del 30 de juny, quan començaran a funcionar els cinc primers. Els deu restants ho faran esglaonadament fins l’any que ve.

El pressupost destinat a fer efectiva la creació dels nous òrgans judicials és de 7.396.235 euros, que corresponen a les partides destinades a obres, instal·lacions, mobiliari, tecnologies de la informació i treballadors.

Calendari per al 2018-2019

El 30 de juny es posen en marxa els jutjats de 1a instància núm. 8 de Badalona, núm. 59 de Barcelona, números 8 i 9 de Granollers i el Jutjat Mercantil núm. 11 de Barcelona. El mes de setembre ho faran els jutjats de 1a instància núm. 9 de Mataró, núm. 7 de Reus i  núm. 9 de Terrassa. El desembre,  els de 1a instància núm. 9 i 10 de Sabadell.

L’any que ve entraran en funcionament els darrers quatre jutjats. Els de 1a instància núm. 8 de l’Hospitalet, núm. 7 de Girona, núm. 9 de Lleida i el Jutjat de 1a Instància i Instrucció núm. 8 del Vendrell.

La posada en marxa d’aquests nous jutjats respon a la petició de creació de nous jutjats que el Departament de Justícia va fer al Ministeri de Justícia l’any 2015. Malgrat les reiterades peticions, el govern espanyol no va aprovar-ne la creació fins després de dos anys. A excepció de Jutjat Penal núm. 2 de Tortosa (2014), des de l’any 2010 no s’ha creat cap nou òrgan judicial a Catalunya.

La competència exclusiva per a la creació de nous jutjats i per a l’adjudicació de les places de jutge i jutgessa correspon al Ministeri de Justícia. A partir de la creació, una decisió que correspon al Ministeri de Justícia, la Generalitat en fa possible el funcionament proporcionant els professionals, la tecnologia i els edificis.  

Dèficit de jutges a Catalunya

Catalunya té 10 jutges per cada 100 mil habitants. En canvi, a l’Estat espanyol aquesta xifra se situa en 11 per cada 100 mil habitants. Per acabar amb aquest dèficit, a Catalunya s’haurien de crear 70 nous jutjats, segons un informe elaborat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Consell de l’Advocacia Catalana (CICAC).

La resta de països que formen el Consell d’Europa tenen una ràtio de 21 jutges per cada 100 mil habitants.

1 comment

  1. És evident que caldria invertir en un sistema informàtic més eficient i que ajudés a poder tramitar de manera més ràpida els casos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *