Colau i Gay reforçaran l’assistència jurídica gratuïta a l’Oficina d’Habitatge de Ciutat Vella

Redacció.

6 de setembre de 2018.

L’Ajuntament de Barcelona i el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) han signat avui un conveni de col·laboració per incorporar a l’Oficina de l’Habitatge de Ciutat Vella el servei directe de lletrats del Col·legi per atendre la ciutadania, i les associacions de veïns i entitats que ho sol·licitin. Aquests lletrats oferiran informació, i orientació jurídica i tramitaran la documentació necessària per accedir a l’assistència jurídica gratuïta, a la qual volen acostar els usuaris de les oficines d’habitatge de la ciutat.

La signatura l’han formalitzat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Mª Eugènia Gay. També han assistit a la signatura del conveni la diputada de la Junta de Govern de l’ICAB responsable del Torn d’Ofici i Assistència al Detingut, Carmen Valenzuela, el regidor d’Habitatge i Rehabilitació de l’Ajuntament de Barcelona, Josep Maria Montaner, i la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, entre altres autoritats.

L’alcaldessa, Ada Colau, ha recordat avui durant la signatura d’aquest conveni que la ciutat té un “greu problema estructural” que s’origina en la “desregulació viscuda en els darrers anys sobretot fruit de les polítiques dutes a terme pels governs del Partit Popular a l’Estat, que han fet que l’habitatge sigui tractat com una mercaderia donant una inestabilitat absoluta i una gran indefensió als veïns i les veïnes en general i als que viuen de lloguer, en particular”.

Si bé tant l’Ajuntament com el Col·legi de l’Advocacia estan reclamant que hi hagi una modificació de la Llei d’arrendaments urbans (LAU) per tornar a donar estabilitat i garanties als llogaters, i per combatre els abusos, aquestes dues institucions també estan d’acord que “mentre que no es produeix aquest canvi de regulació i legislació cal fer tot el que estigui a les nostres mans per acompanyar els veïns i les veïnes en la defensa dels seus drets”, ha dit Colau.  

Les oficines de l’habitatge, implantades a cadascun dels districtes, són un element clau i la via d’accés dels ciutadans a les prestacions públiques i a l’assessorament sobre el dret a l’habitatge. Ada Colau ha dit en referència a les oficines d’habitatge, que “quan vam entrar l’any 2015 ens vam trobar amb unes oficines d’habitatge totalment infradotades i per això hem pres tot un seguit de mesures per enfortir aquestes oficines, perquè són la finestra prioritària des de la qual entrem en contacte amb els veïns i les veïnes que volen demanar ajuda, sol·licitar assessorament, demanar informació o que volen denunciar situacions d’abusos.” Colau s’ha referit, en concret, al reforç del personal, que gairebé s’ha doblat, (ara hi ha 58 persones treballant a les oficines), i a la internalització de tot el personal per millorar el drets laborals i possibilitar un millor servei. També ha esmentat el volum d’atenció d’aquests serveis: més de 270.000 persones durant l’any 2017. I ha concretat el reforç específic que s’ha fet en el camp de l’assessorament jurídic “perquè era una gran demanda dels veïns i també de les entitats”, ha detallat Colau.

El conveni signat avui amb el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona suposa un pas més en aquesta línia. L’ICAB assumeix la gestió d’un servei que complementa els que ja s’ofereixen a l’oficina, i que desenvoluparà des de les instal·lacions de l’OH de Ciutat Vella, apropant així els seus recursos a la ciutadania.

El compromís que es desprèn del conveni formalitzat avui és que lletrats especialitzats en la matèria realitzaran atenció directa a l’oficina -situada a la plaça Salvador Seguí, 13- diferents dies de la setmana, dos matins (dilluns i dimecres de 10 a 14h) i una tarda (dijous de 15 a 19h). Oferiran, per tant, la possibilitat d’accedir d’aquesta manera a la justícia gratuïta.

Durant l’acte, la degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Mª Eugènia Gay, ha afirmat que “aquest conveni representa un ferm compromís d’apropar a les persones més vulnerables un servei ràpid i eficaç d’orientació jurídica en matèria d’habitatge. Dret bàsic i digne per a tota la ciutadania que permetrà la tramitació d’assistència jurídica gratuïta” i ha remarcat el compromís d’aquesta institució en “la defensa del dret de defensa”. Gay ha recordat que sovint la ciutadania desconeix la llei i fins a on arriben els seus drets, i això els fa vulnerables. També ha insistit en la necessitat d’aquest conveni de col·laboració ja que “darrerament s’han detectat pràctiques il·legals i abusos, i hi ha situacions dramàtiques que han arribat als nostres despatxos”.

A través del conveni, l’ICAB adquireix el compromís de col·laborar amb l’oficina en la detecció de dinàmiques noves que es produeixen en el terreny del dret a un habitatge digne, dret constitucional i estatutari. Així doncs, es prestarà especial atenció a situacions com les pràctiques especulatives, les il·legalitats, l’assetjament passiu, la deixadesa dels propietaris amb els seus habitatges, l’assetjament actiu per agressió, la pujada desmesurada dels preus del lloguer, la compra d’edificis per part de grans inversors per rehabilitar i que culminen amb l’expulsió o el desplaçament de la població, entre altres. L’objectiu és estar atents a aquestes problemàtiques de mobbing actiu i passiu, i poder orientar jurídicament tant a la ciutadania com a les entitats i associacions, per afrontar-les des dels districtes.

Aquest conveni és fruit del compromís amb el dret a l’habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, i també de la demanda de diversos col·lectius de veïns i veïnes que atenen casos de vulneració del dret a l’habitatge i que havien demanat a l’Ajuntament poder comptar amb un reforç i un assessorament a la seva tasca. El conveni, per tant, vol aprofundir en la col·laboració amb aquelles entitats compromeses amb la defensa dels drets fonamentals.

Es tracta de la primera experiència d’aquestes característiques que es posa en marxa a la ciutat, i neix com una prova pilot al districte de Ciutat Vella, amb la perspectiva que si té bona acollida i bons resultats es pugui implementar arreu de les oficines d’habitatge que l’Ajuntament té obertes a cadascun dels districtes de la ciutat.

Ciutat Vella ha estat el districte escollit per implantar la prova pilot perquè “és un dels llocs amb més pressió especulativa, a on es compren edificis sencers per part de grans inversors, a on ens hem trobat ja molts casos de males pràctiques, i a on hi ha una gran demanda d’assessorament jurídic, i hi ha molts col·lectius vulnerables, ja sigui per edat o per nivell de renda”, ha remarcat l’alcaldessa.

Una mesura més en el context de les polítiques públiques d’habitatge de l’Ajuntament de Barcelona

L’alcaldessa ha volgut remarcar també que “aquesta iniciativa no és un fet aïllat sinó que es complementa amb tot un seguit d’altres iniciatives que està portant a terme l’Ajuntament de Barcelona en matèria d’habitatge”. Colau ha recordat que les polítiques d’habitatge són estratègiques perquè les situacions relacionades amb l’habitatge han esdevingut “factors de vulnerabilitat i d’expulsió de veïns i de veïnes, es produeixen abusos amb les pujades de preus desmesurades”, segons Colau. L’alcaldessa ha recordat en aquest sentit la mobilització de 72 solars públics per construir 4.644 habitatges nous en aquest mandat, i que en els propers 6 anys es preveu incrementar un 50% els habitatges públics de lloguer.

“Tot això ho estem fent amb un esforç de finançament molt important, al voltant de 500 milions d’euros destinades a la construcció d’habitatge i amb un finançament el 95% de l’Ajuntament de Barcelona.”

En el camp de l’emergència, Colau s’ha referit a la creació de la Unitat Contra l’Exclusió Residencial (UCER) que ha acompanyat al llarg de 2017 més de 2.300 famílies amb risc de pèrdua del seu habitatge habitual per evitant que aquestes famílies quedessin desemparades i al carrer.

Colau ha recordat també que al juliol es van iniciar els 4 primers expedients administratius contra assetjament immobiliari a tot Catalunya, aplicant la llei catalana del dret a l’habitatge de 2007.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *