Delgado alerta que eliminar els aforaments requereix reformar la CE i els estatuts d’autonomia

Redacció.

12 de setembre de 2018.

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha decidit encomanar a la Secció Processal de la Comissió General de Codificació, òrgan assessor del departament en matèria legislativa, un estudi rigorós sobre la supressió dels aforaments amb la finalitat de mantenir únicament aquells que, de manera excepcional, siguin indispensables. Així ho ha anunciat la ministra Dolores Delgado aquest dimecres davant el Ple del Congrés, en resposta a una interpel·lació presentada pel Grup Parlamentari Ciudadanos sobre les mesures de regeneració democràtica que pretén impulsar el Govern.

La supressió de tots els aforaments polítics a Espanya portaria el principi d’igualtat dels espanyols davant la llei de l’article 14 de la Constitució a un escenari veritable al segle XXI i, al mateix temps, faria una crida clara a la independència del Poder Judicial, pilar bàsic de l’Estat”, perquè suposaria eliminar “un privilegi ja sense parangó en l’àmbit europeu més proper”, ha defensat la titular de Justícia, que ha recordat la seva condició de doble aforada com a fiscal i com a membre del Govern.

La ministra ha defensat la necessitat de reduir l’“excessiu” nombre d’aforats i de “racionalitzar” el règim d’aforament per limitar-ho als supòsits de delictes relacionats directament amb l’exercici del càrrec que es beneficia d’aquesta excepcionalitat processal. Però, Delgado també ha advertit que el dret a ser jutjat per un tribunal diferent al de la resta de ciutadans si un càrrec públic resulta imputat en una causa criminal està previst tant en la Constitució com en altres normes de diferent rang.

La supressió de tots els aforaments polítics d’autoritats nacionals requereix una reforma constitucional, “no semblant que la conjuntura actual avali l’obertura d’un procés de reforma com aquest”, ha assenyalat la titular de Justícia, que ha afegit que eliminar tots els aforaments polítics d’autoritats no nacionals necessita arbitrar reformes plurals dels estatuts d’autonomia que han de ser ratificades pel Congrés. I “l’eventual supressió dels aforaments, polítics o no, no afectarà mai a les condicions de la inviolabilitat i la immunitat, que seguiran presents per a tots els actors polítics com a prerrogatives constitucionals i legals”, ha conclòs.

Regeneració democràtica

En la seva intervenció davant el Ple del Congrés, la ministra Delgado ha coincidit amb la seva interpelant en què “la regeneració democràtica s’ha convertit en una demanda urgent de la societat durant els últims anys”. I ha recordat que, en la seva primera compareixença parlamentària, el passat mes de juliol, va anunciar iniciatives com la introducció de mecanismes en transparència en els procediments de selecció de candidats a vocals del Consell General del Poder Judicial o del nomenament del titular de la Fiscalia General de l’Estat, entre altres mesures.

En aquella compareixença també va exposar altres mesures específiques per potenciar la lluita contra la corrupció política i econòmica, com l’impuls d’una nova llei integral de protecció de testimonis, la millora de la defensa dels denunciants de delictes de corrupció o la fixació d’incentius perquè persones que hagin intervingut en aquest tipus de delictes ho posin en coneixement de les autoritats competents.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *