Justícia premiarà les millors iniciatives de mediació a Catalunya

Redacció.

16 de setembre de 2018.

El Departament de Justícia reconeixerà les millors experiències de mediació a Catalunya amb el lliurament dels premis ADR (Alternative Dispute Resolution o Resolució Alternativa de Conflictes), que s’atorguen per primera vegada. Aquests guardons reconeixen l’originalitat i la innovació de les experiències més interessants dutes a terme en mediació entre l’1 de gener de 2016 i el 30 de juny de 2018.

Els Premis ADR Justícia 2018 es divideixen en dues categories: A i B. Dins la categoria A es premiarà amb 6.000 euros la millor tesi doctoral i amb 3.000 euros, el millor treball de recerca, ambdós sobre el tema de la mediació, presentats a qualsevol universitat catalana. La categoria B reconeixerà amb una distinció honorífica la millor pràctica i la millor iniciativa en l’àmbit de la mediació i altres mitjans de resolució de conflictes.

En aquesta segona modalitat, hi poden concórrer totes les experiències i treballs de camp impulsats en l’esmentat àmbit per institucions i organismes públics o privats. Els candidats s’hi poden presentar a través del web del Departament de Justícia fins al 25 de setembre. L’acte de lliurament dels guardons tindrà lloc el 21 de gener de 2019, coincidint amb el Dia Europeu de la Mediació.

 Més ràpid i econòmic que anar al jutjat 

Resoldre un conflicte mitjançant mediació és més ràpid, econòmic i amb menys cost emocional que acudir al jutjat. A la mediació, hi poden arribar tota mena de conflictes, tant de família –com ara separacions, divorcis, cura i atenció de la gent gran, adopcions o acolliments, designació de tutors, règim de visites, qüestions econòmiques derivades de la tutela, herències, pensió per aliments–, com entre veïns, socials o culturals sorgits de la convivència ciutadana, relatius a lloguers, reclamacions de quantitat, en l’empresa familiar, entre fundacions, entre associacions i organitzacions en general.

Catalunya va ser la primera comunitat autònoma que va aprovar una llei de mediació familiar l’any 2001, la qual va ser un referent per a altres iniciatives autonòmiques, que, des d’aleshores, van aprovar les seves lleis. Més tard, el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei 15/2009 en l’àmbit del dret privat, també pionera a l’Estat espanyol.

L’aprovació d’aquesta Llei va permetre la creació del Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya del Departament de Justícia, que té com a principal objectiu fomentar i difondre la mediació i facilitar-hi l’accés a tots els ciutadans. El Centre, entre altres tasques, també gestiona els registres de persones mediadores, designa mediadors, fa el seguiment del procediment, homologa els estudis, els cursos i la formació específica en matèria de mediació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *