La reforma laboral segueix requerint un ampli consens per assolir els canvis necessaris

Redacció.

18 de setembre de 2018.

En la III Jornada Laboralista de Treball i Seguretat Social, organitzada pel Col·legi de Graduats Socials de Barcelona, Lleida i Girona, s’ha fet referència a l’última reforma laboral i els canvis de futur que comporta. A més, també s’ha debatut sobre la bretxa de gènere i la situació actual del mercat laboral i els seus reptes a resoldre.

L’acte ha estat inaugurat per Chakir El Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, que ha afirmat que “fer polítiques laborals vol dir no només afrontar els reptes que tenia el mercat laboral abans de la crisi, sinó entendre que encara l’estem pagant i, en aquest sentit, és clau el treball com a política social preventiva”.

A més, El Homrani ha destacat tres objectius estratègics del Departament en matèria de treball. El primer “és la lluita contra la bretxa de gènere, ja que és una vergonya que al 2018, un 52% de la nostra societat estigui discriminada en el món laboral, patint temporalitat i menys qualitat de treball”. Segons conseller, les altres prioritats són “la formació professional, clau en la capacitat dels treballadors i treballadores de tenir oportunitats al llarg de la seva vida i l’acompanyament a l’hora de la reforma horària, un canvi que ha de ser capaç de conciliar la nostra vida laboral i personal”.

La ideologia no pot ser un obstacle per arribar a un consens sobre el marc laboral

Carlos Berruezo, president del Col·legi de Graduats Socials de Barcelona, Lleida i Girona, en el parlament de benvinguda, ha destacat que des del Col·legi “no ignorem que en el fons d’una reforma laboral sempre hi ha una concepció política amb la que es vol donar resposta a un plantejament ideològic. Però també és necessari l’anàlisi jurídic que ofereix una reflexió serena des de l’aplicació pràctica de la norma i el seu recorregut històric”.

Berruezo també ha destacat que al llarg d’aquesta jornada “tenim l’oportunitat per escoltar i aprendre de les propostes diverses, que han de formar part del camí necessari per arribar a una reforma laboral en la qual ningú ha de perdre i en la que absolutament tots, guanyem”.

Un cop acabats els parlaments de benvinguda, destacats magistrats del Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya han tractat diversos temes relacionats amb la reforma laboral, els contractes del sector públic i el balanç de la llei des de la seva aplicació, a més de tractar el tema de la bretxa social i laboral, la negociació col·lectiva, pensions i cotitzacions i els nous reptes de la reforma laboral.

Les diverses formacions polítiques presenten els canvis i oportunitats de la reforma laboral

La segona part de la jornada ha seguit amb un debat polític sobre les necessitats de possibles reformes laborals. Moderat per la periodista Glòria Serra, han participat diferents representants dels grups parlamentaris. 

En aquest sentit, Josep M. Rañé, exconseller de Treball i Indústria de la Generalitat de Catalunya, ha exposat que “la reforma s’ha de plantejar quan els agents socials puguin plantejar canvis, i quan hi hagi majoria suficient, hi ha d’haver reformes laborals que s’ajustin al model econòmic que volem tenir. Reduir la temporalitat, canviar els salaris baixos i la precarietat és impossible d’aconseguir si no es canvia la reforma laboral.”

Per altra banda, Jordi Salvador, diputat d’Esquerra Republicana de Catalunya al Congrés, ha exposat que          “entre la primera reforma laboral que va començar la precarietat i la segona reforma que ha empitjorat la situació hi va haver 3 vagues generals. L’estat espanyol té récord en atur juvenil, en temporalitat, etc.” Així mateix, ha apuntat que “s’ha d’atacar la situació del model econòmic actual. Els sindicats són els únics agents que lluiten  per millorar, i sense ells entrem en el lliuremercat.”

Finalment, Carles Campuzano, portaveu del Partit Demòcrata de Catalunya al Congrés, ha defensat que “s’ha de distingir entre els problemes de curt termini i mig termini. En el curs termini hi ha un paper de l’estat amb el full de ruta a seguir, i l’objectiu de creació d’ocupació també ha de tenir l’objectiu de millorar-la. A mig termini, fa temps que arrosseguem problemes d’ocupació que interpel·len a la digitalizació de l’economia i procés d’envelliment de la nostra societat.” A tot això, Campuzano a conclòs que “ens falta a tots una mirada més estratègica. Hauríem de ser capaços, els polítics, Col·legis i interlocutors laborals, d’establir un equilibri del treball. La mala regulació laboral pot ser una màquina per destruir empreses i llocs de treball, com ha demostrat l’última reforma laboral.”

La jornada ha finalitzat amb la clausura de Yolanda Valdeolivas, secretària d’Estat d’Ocupació, on ha afirmat que “una jornada com la d’avui permet fer un debat en torn a discussions que afecten les condicions laborals de tots els ciutadans.”

Parlant sobre la situació laboral del país, Valdeolivas ha destacat que “hi ha una intolerable precarietat de les condicions de treball i una forta taxa d’atur, que no està sent corregida amb l’aparent augment de treball.” La secretària d’Estat d’Ocupació ha conclòs que “un altre tema fonamental és la desigualtat per raó de gènere que es fa visible amb la bretxa salarial i cadascuna de les condicions de les dones treballadores. En aquest sentit, és necessari canviar els estàndards socials“.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *