Justícia posa en marxa un nou jutjat de família a Reus

Redacció.

24 de setembre de 2018.

Reus estrena l’1 d’octubre un nou jutjat de 1a instància, que serà el primer exclusivament dedicat a l’àmbit de la família del partit judicial. A banda del jutge i del lletrat, el Departament de Justícia ha incorporat  nou professionals entre auxilis judicials, tramitadors i gestors processals. Aquest nou òrgan estarà ubicat a l’av. Marià Fortuny, núm. 73, on hi ha la resta de jutjats de la capital del Baix Camp. El Departament ha equipat les dependències del nou jutjat amb ordinadors, mobiliari i punts de xarxa, telefonia, prestatgeries per a l’arxiu de gestió, despatxos per al jutge i lletrat i una sala polivalent.

Els jutjats de família estan especialitzats en separacions, divorcis, matrimonis, filiacions i adopcions, principalment. El Jutjat de 1a Instància núm. 7 de Reus també decidirà sobre capacitacions i internaments, com ara quan un adult no es responsable dels seus actes per motius de salut física o mental. En aquests casos, el jutge pot decidir la seva incapacitat total o parcial i, fins i tot, designar un tutor legal que vetlli pels seus interessos. Si la persona presenta un trastorn greu psíquic, el jutge pot decidir el seu ingrés en un centre psiquiàtric o sanitari. A Reus les incapacitacions i els internaments es continuaran distribuint com abans entre els set jutjats de 1a instància actuals.

Reus acull l’Institut Psiquiàtric Pere Mata, una entitat de serveis de salut mental que atén una àmplia població de la comarca i genera un gran volum de feina als tribunals. La posada en marxa del nou jutjat ajudarà a descongestionar la saturació que pateixen els jutjats de primera instància de la ciutat, especialment pel que fa a internaments i capacitats.

Reus té actualment 14 jutjats (sis de 1a instància –amb el nou jutjat de família ja en seran set-, quatre d’instrucció, dos penals, un social i un de violència domèstica) a més del Jutjat de Guàrdia, el Deganat, el Registre Civil i la Fiscalia. L’edifici judicial té més de 12.700 m2, distribuïts en cinc plantes. En aquestes instal·lacions, hi treballen 169 professionals, entre magistrats, lletrats, forenses, gestors processals, tramitadors processals i auxilis judicials. A més, el Departament de Justícia hi assigna sis professionals; un funcionari del cos de tramitador al Jutjat de 1a instància núm. 6 des de l’1 de febrer de 2018, i també un tècnic arxiver i dos tècnics d’arxius, un tècnic bibliotecari i un tècnic d’efectes judicials (peces de convicció).

Aquest partit judicial dona servei a 28 municipis de les comarques del Baix Camp, amb una població de més de 188.000 habitants.

Justícia destina 7,4 milions per posar en marxa 14 nous jutjats a tot Catalunya

Entre aquest any i el vinent, el Departament de Justícia posarà en funcionament 14 nous jutjats a tot Catalunya. El pressupost destinat a fer efectiva la creació dels nous òrgans judicials és de 7.396.235 euros, que corresponen a les partides destinades a obres, instal·lacions, mobiliari, tecnologies de la informació i treballadors.

Calendari per al 2018-2019

El 30 de juny es van posar en marxa els cinc primers jutjats a Badalona (1a Instància núm. 8), Barcelona (1a Instància 59 i Mercantil 11) i Granollers (1a Instància 8 i 9).

Encara que comencin a treballar a partir de l’1 d’octubre, formalment, els nous jutjats de Reus (1a Instància 7), Mataró (1a Instància 9) i Terrassa (1a Instància 9) estaran creats el dia 30 de setembre.

A finals de desembre entraran en funcionament un nou jutjat al Vendrell (1a Instància i Instrucció 9) i un altre a l’Hospitalet de Llobregat (1a Instància 8).

Durant el 2019 es crearan els jutjats restants a Girona (1a Instància 7), Sabadell (1a Instància 9 i 10) i Lleida (1a Instància 9).

Sense nous òrgans judicials des de fa vuit anys

La competència exclusiva per a la creació de nous jutjats i per a l’adjudicació de les places de jutge i jutgessa correspon al Ministeri de Justícia. A partir de la creació, una decisió que correspon al Ministeri de Justícia, la Generalitat en fa possible el funcionament proporcionant els professionals, la tecnologia i els edificis.  

La posada en marxa d’aquests nous jutjats respon a la petició de creació de nous jutjats que el Departament de Justícia va fer al Ministeri de Justícia l’any 2015. Malgrat les reiterades peticions, el Govern espanyol no va aprovar-ne la creació fins després de dos anys. A excepció del Jutjat Penal núm. 2 de Tortosa (2014), des de l’any 2010 no s’ha creat cap nou òrgan judicial a Catalunya.

Dèficit de jutges a Catalunya

Catalunya té 10 jutges per cada cent mil habitants. En canvi, a l’Estat espanyol aquesta xifra se situa en 11 per cada cent mil habitants. Per acabar amb aquest dèficit, a Catalunya s’haurien de crear 70 nous jutjats, segons un informe elaborat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Consell de l’Advocacia Catalana (CICAC).

La resta de països que formen el Consell d’Europa tenen una ràtio de 21 jutges per cada cent mil habitants.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *