El Govern aprova regular el vot electrònic dels catalans residents a l’estranger

Redacció.

21 d’octubre de 2018.

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha ratificat el projecte de llei del procediment de votació electrònica per als catalans i catalanes residents a l’estranger, que té l’objectiu de garantir l’efectivitat de l’exercici del dret de vot d’un col·lectiu que troba especials dificultats per votar de forma presencial.

“Es tracta d’una segona aprovació. Si no fos per l’aplicació del 155 aquesta llei estaria vigent”, ha recordat el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Govern. “Emprenem el camí interromput per la força de l’Estat amb la intenció de millor servir el dret a vot dels residents a l’exterior”, ha assegurat.
 
Maragall també ha explicat que el Govern reprèn el projecte de llei amb les mateixes condicions que l’anterior i amb la voluntat de “millorar les taxes de participació efectives, amb un mecanisme segur i exigent des del punt de vista tecnològic,  jurídicament blindat” que “garanteix la confidencialitat i la privacitat”.

El sistema previst de vot electrònic, que és molt similar al de vot tradicional però incorpora els avantatges de les tecnologies de la informació i la comunicació en l’àmbit electoral, s’aplicarà a les eleccions al Parlament de Catalunya i a altres processos electorals i instruments de consulta popular sota l’àmbit competencial de la Generalitat.

El procediment contemplat a l’avantprojecte de llei es dirigeix als catalans i catalanes residents a l’estranger inscrits al Cens Electoral dels Residents Absents (CERA), el qual està gestionat per l’Oficina del Cens Electoral (OCE). Amb l’objectiu d’habilitar la plataforma de votació electrònica per internet, l’OCE posarà a disposició de l’òrgan competent en matèria electoral les dades relatives als electors catalans residents a l’estranger.

Per verificar si l’elector té dret de vot i evitar que persones que no es troben inscrites al CERA puguin votar a través de la plataforma electrònica, l’elector rebrà les credencials necessàries a la seva adreça electrònica i al dispositiu mòbil. Un cop hagi accedit a la plataforma, podrà votar la candidatura escollida o en blanc. En el moment d’exercir el vot, haurà d’adjuntar el fitxer de la imatge d’un document d’identificació. El vot emès es dipositarà en una urna electrònica i la seva integritat es garantirà amb el segell electrònic. Totes les fases del procés de votació per mitjans electrònics seran xifrades. El vot emès també es transmetrà i s’emmagatzemarà de forma xifrada fins al dia de l’escrutini.

Una comissió formada per experts en administració electrònica, TIC i ciberseguretat, així com membres del Parlament de Catalunya, el Govern de la Generalitat i les associacions dels ens locals farà un seguiment dels processos en què s’hagi aplicat el vot electrònic i custodiarà les claus de seguretat per a l’obertura de l’urna electrònica fins a la seva entrega a la Mesa electoral competent.

L’avantprojecte de llei també preveu que els procediments de votació electrònica siguin auditats de forma externa i independent per garantir-ne la seguretat i el correcte funcionament. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *