Justícia posa en marxa un nou jutjat a Terrassa

Redacció.

21 d’octubre de 2018

Terrassa disposa des d’aquest mes d’octubre del Jutjat de Primera Instància número 9, que és a l’edifici judicial de la ciutat, a la Rambleta del Pare Alegre. El Departament de Justícia ha habilitat l’espai amb el mobiliari necessari i ha dotat l’òrgan amb una plantilla de 10 treballadors, entre personal d’auxili judicial, tramitadors i gestors processals. A banda, el jutge i el lletrat del nou jutjat són nomenats pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i pel Ministeri de Justícia, respectivament.

Jutjat de família, capacitacions i internaments

És un jutjat de família, capacitacions i internaments. Per tant, s’ocupa de separacions, divorcis, matrimonis, filiacions o adopcions, entre d’altres matèries. També pot determinar la incapacitat total o parcial d’un individu, designar tutors legals i decidir internaments en centres psiquiàtrics.

Serà el segon jutjat de Terrassa que es dedica a aquestes matèries, juntament amb el de Primera Instància número 6. El nou òrgan neix amb l’objectiu de descongestionar l’activitat judicial, sobretot pel que fa a l’àmbit familiar.

Els últims jutjats creats a Terrassa van ser el de Primera Instància número 8 i el Penal número 3, que es van posar en marxa el 2010 i el 2009 respectivament. La ciutat disposa actualment de 19 jutjats. El partit judicial de Terrassa està integrat per sis municipis amb un total de 242.123 habitants.

Justícia destina 7,4 milions a posar en marxa 14 nous jutjats a tot Catalunya

El nou jutjat de primera instància de Terrassa és un dels 14 jutjats que el Departament de Justícia té previst de posar en funcionament entre aquest any i el vinent. El pressupost destinat a fer efectiva la creació dels nous òrgans judicials és de 7.396.235 euros, que corresponen a les partides destinades a obres, instal·lacions, mobiliari, tecnologies de la informació i treballadors.

Calendari per al 2018-2019

El 30 de juny es van posar en marxa els cinc primers jutjats a Badalona (1a Instància 8), Barcelona (1a Instància 59 i Mercantil 11) i Granollers (1a Instància 8 i 9). Des de l’1 d’octubre estan en funcionament els nous jutjats de Mataró (1a Instància 9), Reus (1a Instància 7) i Terrassa (1a Instància 9). A finals de desembre entrarà en funcionament un nou jutjat al Vendrell (1a Instància i Instrucció 9) i un altre a l’Hospitalet de Llobregat (1a Instància 8). Durant el 2019 es crearan els jutjats restants a Girona (1a Instància 7), Sabadell (1a Instància 9 i 10) i Lleida (1a Instància 9).

Sense nous òrgans judicials des de fa vuit anys

La competència exclusiva per a la creació de nous jutjats i per a l’adjudicació de les places de jutge correspon al Ministeri de Justícia. A partir de la creació, una decisió que correspon al Ministeri de Justícia, la Generalitat en fa possible el funcionament proporcionant els professionals, la tecnologia i els edificis.  

La posada en marxa d’aquests nous jutjats respon a la petició de creació de nous jutjats que el Departament de Justícia va fer al Ministeri de Justícia l’any 2015. Malgrat les reiterades peticions, el govern espanyol no va aprovar-ne la creació fins després de dos anys. A excepció del Jutjat Penal núm. 2 de Tortosa (2014), des de l’any 2010 no s’ha creat cap nou òrgan judicial a Catalunya.

Dèficit de jutges a Catalunya

Catalunya té 10 jutges per cada cent mil habitants. En canvi, a l’Estat espanyol aquesta xifra se situa en 11 per cada cent mil habitants. Per posar fi a aquest dèficit, a Catalunya s’haurien de crear 70 nous jutjats, segons un informe elaborat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Consell de l’Advocacia Catalana (CICAC). La resta de països que formen el Consell d’Europa tenen una ràtio de 21 jutges per cada cent mil habitants.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *